Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croația speră să intre în Schengen până în 2020

enational.ro
schengen

Croația se așteaptă să îndeplinească criteriile tehnice pentru intrarea în Schengen până la sfârșitul anului și speră să încheie procesul de aderare până în 2020, a declarat marți un oficial din cadrul Ministerului de Interne, citat de Reuters.

Croația este unul dintre cele șase state membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Schengen, spațiu care cuprinde 22 de state membre ale Uniunii, alături de Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein, care nu sunt state membre UE.

„Obiectivul nostru este de a îndeplini toate criteriile tehnice până la sfârșitul acestui an. Comisia Europeană trebuie apoi să evalueze dacă suntem pregătiți pentru aderare, însă sperăm că va face acest lucru înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European care vor avea loc luna mai ", a declarat Terezija Gras, secretar de stat în Ministerul de Interne, într-un interviu pentru Reuters.

Gras a spus că aderarea la Schengen ar contribui la îmbunătățirea securității în Croația, iar libera circulație a persoanelor ar aduce beneficii economiei, în special turismului care reprezintă aproape 20% din produsul intern brut al Croației. „Controlul asupra frontierelor externe ale Uniunii Europene este cel mai necesar aspect al pregătirilor noastre. Ne-am pregătit deja granița cu Serbia, iar acum vom proceda la fel cu Bosnia”, a spus Gras.

De asemenea, Croația își dorește ca în 2020 să ajungă la Mecanismul European al Ratelor de Schimb Valutar (ERM-2), care reprezintă un pas intermediar penru adoptarea monedei euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.