Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia a acceptat verdictul tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie care a condamnat mai mulţi croaţi

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat marţi că ţara sa acceptă condamnarea de către justiţia internaţională a şase croaţi din Bosnia şi a exprimat 'regretele' sale victimelor acestora, informează AFP. Înainte de aceasta, oficialul calificase drept o 'profundă injustiţie morală' verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) împotriva foştilor săi militari sau politicieni croaţi din Bosnia din timpul războiul din această ţară (1992-1995), conform Agerpres.

Însă în timpul unei vizite în Bosnia, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Mostar, el a ţinut 'să exprime foarte clar regretele şi condoleanţele sale pentru toate victimele crimelor evocate în acest verdict şi, de asemenea, pentru cele ale tuturor altor crime comise pe teritoriul Bosniei, printre care şi cele împotriva membrilor poporului croat'. Andrej Plenkovic s-a aflat luni şi marţi la Mostar, oraş din sudul Bosniei, împărţit între bosniaci musulmani şi croaţi catolici. Această vizită are loc la cinci zile după condamnarea în apel pentru crime de război, la pedepse între 10 şi 25 de ani de închisoare, a şase croaţi bosniaci, printre care Slobodan Praljak, care s-a sinucis otrăvindu-se în timpul audierii.

'Croaţia este membră a ONU, una dintre ţările care au propus înfiinţarea TPIY şi nu există nicio dilemă în ceea ce priveşte acceptarea sau nu a verdictului (...). Poziţia este foarte clară: verdictul este respectat', a insistat Andrej Plenkovic. Cu toate acestea, liderul croat a deplâns că Zagrebului nu i s-a permis'să explice unele aspecte juridice' privind verdictul TPIY, care a considerat că aceste crime au fost rezultatul unei 'acţiuni criminale comune' întreprinse cu acordul Zagrebului şi preşedintelui croat de la acea vreme, Franjo Tudjman

Din acest punct de vedere, 'nu suntem mulţumiţi', a recunoscut Andrej Plenkovic.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.