Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia adoptă o lege controversată care îi vizează pe avertizorii de integritate

lupa integritate

Parlamentul croat a adoptat, înainte de a se autodizolva, o lege controversată referitoare la avertizorii de integritate, criticată de jurnalişti şi de opoziţie, şi care vizează să interzică divulgarea către presă de informaţii provenite din proceduri penale, transmit joi AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit textului adoptat, orice persoană care 'divulgă conţinutul unei proceduri de anchetă sau de strângere de probe, în scopul de a-l face public', va fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Sunt vizaţi funcţionarii judiciari, poliţiştii, avocaţii şi martorii.

'Obiectivul acestei legi este de a ascunde jaful şi corupţia', a acuzat deputatul Pedja Grbin, preşedintele Partidului Social Democrat (SDP), în cursul dezbaterii furtunoase care a precedat votul.

'Nimeni nu va inculpa, supraveghea sau persecuta mass-media şi pe jurnalişti', a afirmat Zeljko Reiner, deputat al Uniunii Democrate Croate (HDZ), partidul aflat la guvernare.

Asociaţia jurnaliştilor croaţi (HND) a denunţat o 'lege ruşinoasă' şi a afirmat, într-o scrisoare deschisă semnată de 18 redacţii, că este vorba despre 'o lovitură împotriva profesiei de jurnalist şi a interesului public'.

Proiectul care îi vizează pe avertizorii de integritate a fost discutat multe luni în Croaţia şi a fost criticat de Consiliul Europei.

În urma protestelor asociaţiilor de jurnalişti şi ale opoziţiei, un articol din proiectul iniţial care ar fi permis inculparea jurnaliştilor pentru publicarea de informaţii primite de la avertizori a fost eliminat.

Noua lege este cunoscută drept 'Lex AP', după iniţialele numelui premierului Andrej Plenkovic. Acesta este acuzat de opoziţie că vrea să încurajeze muşamalizarea afacerilor de corupţie ale colegilor săi de partid.

Recent, el a fost criticat şi pentru implicarea guvernului în justiţie. La începutul lui februarie, la propunerea lui Plenkovic, parlamentul l-a desemnat ca procuror-şef pe Ivan Turudic, un avocat controversat.

Turudic, până atunci judecător la Curtea Penală Supremă, este acuzat de legături de prietenie cu câteva persoane suspectate de corupţie, potrivit unor informaţii scurse din dosarul de anchetă.

Toţi judecătorii Curţii Constituţionale au lipsit miercuri de la ceremonia din parlament de învestire a lui Turudic, în semn de protest.

În aceeaşi sesiune de joi, o propunere a 18 deputaţi din opoziţie de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să investigheze alocarea de fonduri de stat pentru publicitate în media nu a întrunit sprijinul majorităţii parlamentare, a relatat agenţia croată HINA.

Crearea comisiei fusese cerută în urma dezvăluirilor din scandalul Mreza TV, care au dus la demiterea ministrului economiei, Davor Filipovic, şi a consilierului său special.

Deputaţii croaţi au votat joi dizolvarea parlamentului, deschizând calea pentru noi alegeri legislative, ce trebuie să aibă loc în termen de două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.