Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croatia are un nou presedinte, o femeie / exit-poll

Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru de externe și fost ambasador la Washington, a fost aleasă președinte al Croației, după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial de duminică, conform unui exit-poll, informează AFP și EFE.

Potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de institutul IPSOS PULS la cererea televiziunii naționale HRT, Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a obținut 51,4% din voturi, față de 48,6% în favoarea social-democratului Ivo Josipovic. Totuși, DPA menționează că marja de eroare este de +/-4%. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de circa 10.000 de persoane din cei 3,8 milioane de croați cu drept de vot.

'Cetățenii au ales opțiunea care garantează un viitor mai bun. Cetățenii croați sunt nemulțumiți de situația actuală și vor schimbări', a declarat Zeljko Reiner, purtător de cuvânt al campaniei electorale a lui Grabar-Kitarovic, la scurt timp după aflarea rezultatelor exit-poll-ului.

Grabar-Kitarovic a fost ministru de externe al Croației între 2005 și 2008, ambasadoare în SUA între 2009 și 2011 și, până în prezent, secretar general adjunct al NATO pentru relații publice.

În primul tur, desfășurat pe 28 decembrie 2014, președintele în exercițiu Ivo Josipovic (social-democrat) a obținut 38,46% din voturi, iar contracandidata sa Kolinda Grabar Kitarovic, reprezentanta opoziției, 37,22% din sufragii.

Alegătorii croați au sancționat lipsa de fermitate a lui Josipovic în fața incapacității guvernului său de a redresa economia.

Croația, o țară cu 4,2 milioane de locuitori, se află în recesiune începând din 2008, iar datoria publică a țării a ajuns la 80% din PIB. Rata șomajului este de 20%, situația cea mai gravă fiind în rândul tinerilor, jumătate dintre aceștia neavând un loc de muncă.

Comisia electorală centrală urmează să anunțe primele rezultate parțiale la orele 19:00 GMT, la o oră după închiderea urnelor.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.