Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia: Directoarea spitalului din Vukovar, simbol al rezistenţei oraşului martir, a încetat din viaţă

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Vesna Bosanac, directoarea spitalului din Vukovar, simbol al rezistenţei oraşului martir în timpul războiului de independenţă din Croaţia (1991-95), a murit luni, la vârsta de 73 de ani, a anunţat această instituţie, relatează AFP.

Vesna Bosanac, care s-a stins după o suferinţă îndelungată, ''a devenit simbolul apărării şi rezistenţei în Vukovar'', a scris premierul croat Andrej Plenkovic într-un mesaj de condoleanţe.

Medic pediatru, Vesna Bosanac a condus spitalul din Vukovar în cele trei luni de asediu al acestui oraş de către armata iugoslavă (JNA) şi separatiştii sârbi în 1991, la începutul războiului din Croaţia.

Spitalul, unde au fost trataţi aproximativ 4.000 de răniţi în această perioadă, a fost ţinta bombardamentelor zilnice până la căderea ''Stalingradului croat'', în noiembrie 1991, potrivit Agerpres.ro.

''Spitalul (...) era vizat în medie de o sută de proiectile în fiecare zi'' între 20 octombrie şi jumătatea lunii noiembrie 1991, a declarat în 2003 Vesna Bosanac în faţa justiţiei internaţionale.

Ea a depus mărturie în procesul fostului preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic, acuzat de crime de război în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

În timpul asediului de la Vukovar, Vesna Bosanac lansa zilnic apeluri la ajutor pentru instituţie, care a servit şi drept refugiu pentru civili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.