Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia şi Serbia, încrezătoare în menţinerea Marii Britanii în UE

UE PE

Premierii croat şi sârb s-au declarat încrezători, luni, la Londra, în menţinerea în cadrul UE a Regatului Unit, un partizan istoric al extinderii UE spre estul continentului, relatează AFP. 'Premierul David Cameron a avansat argumente solide (...) şi UE şi-a asumat angajamente pentru ca Regatul Unit să rămână parte integrantă a UE', a explicat şeful guvernului croat, Tihomir Oreskovic, în cursul unei conferinţe de presă.

'Impactul financiar al unei plecări britanice din blocul comunitar ar fi în detrimentul Marii Britanii şi dăunător UE, deci în cele din urmă cred că, da, Regatul Unit va rămâne stat membru al UE', a explicat premierul croat, alături de alţi şefi de guvern din regiunea Balcanilor, în cadrul unei conferinţe organizate de Banca europeană pentru reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) privind investiţiile în Balcanii de Vest. 'Cred că poporul britanic va alege mai degrabă să joace un rol motor în UE decât să se prezinte cumva ca o victimă a apartenenţei sale la UE', a declarat la rândul său premierul sârb, Aleksandar Vucic, a cărui ţară este candidată la aderarea la blocul comunitar. 'Cred că poporul britanic nu va alege Brexit-ul', a adăugat el, referindu-se la termenul 'British exit' (ieşirea britanică din UE).

Londra a fost un partizan ferm al extinderii UE în ţările foste comuniste din Europa Centrală şi de Est, concretizată în 2004 prin aderarea simultană a zece ţări la blocul european. Croaţia a aderat în 2013 şi Serbia este candidată, după deschiderea primelor două capitole de negocieri pentru aderarea la UE ca urmare a normalizării a relaţiilor cu Kosovo. În declaraţii făcute pe marginea conferinţei, Vucic a subliniat că votul britanicilor din 23 iunie pentru sau împotriva menţinerii UE va fi 'foarte important' pentru percepţia pe care o va avea opinia sârbă despre integrarea europeană, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.