Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia va începe negocierile cu grupul MOL pentru răscumpărarea acţiunilor la compania petrolieră INA

Profit.ro
MOL

Croaţia se aşteaptă ca, până la finele acestei luni, să demareze negocierile cu grupul ungar MOL privind posibilitatea răscumpărării acţiunilor pe care MOL le deţine la compania petrolieră croată INA, a declarat miercuri ministrul croat al Energiei şi Mediului, Tomislav Coric, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat încă din anul 2016 că Guvernul de la Zagreb va încerca să răscumpere întreaga participaţie de aproape 50% din acţiunile INA deţinută de MOL, după mai mulţi ani de dispute între cele două părţi cu privire la management şi investiţii.

Anul trecut autorităţile de la Zagreb, care controlează 45% din acţiunile INA, au angajat banca de investiţii Lazard drept consilier cu privire la o posibilă răscumpărare a acţiunilor deţinute de grupul ungar MOL la firma croată iar, miercuri, banca de investiţii a prezentat Guvernului croat raportul său preliminar privind costurile unei astfel de operaţiuni.

"Ne aşteptăm să avem prima întâlnire cu reprezentanţii MOL până la finele acestei luni şi să primim evaluarea finală de la Lazard în luna iulie", a spus ministrul croat al Energiei şi Mediului, Tomislav Coric, adăugând că ţara nu a decis încă dacă va cumpăra singură acţiunile INA sau împreună cu un partener strategic.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

La rândul său, grupul ungar MOL a anunţat că este dispus să discute vânzarea participaţiei sale la INA cu autorităţile din Croaţia, ţară unde în data de 5 iulie vor avea loc alegeri parlamentare. Rezultatul acestor alegeri ar putea influenţa însă planurile pentru INA, în condiţiile în care partidul de centru dreapta HDZ (Uniunea Democrată Croată), din care face parte şi ministrul Energiei, este la egalitate în sondaje cu partidul social democrat, de opoziţie.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.