Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crucea Roșie avertizează: Sistemul de sănătate din Gaza a ajuns la un punct fără întoarcere

Al shifa spital

Distrugerea spitalelor din Gaza trebuie să înceteze, a cerut vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), subliniind că sistemul de sănătate a ajuns acum la un "punct fără întoarcere", punând în pericol vieţile a mii de oameni, transmite AFP, conform Agerpres.

"Distrugerea spitalelor din Gaza devine insuportabilă şi trebuie să înceteze. Vieţile a mii de civili, pacienţi şi personal medical, sunt în pericol", a declarat, într-un comunicat, William Schomburg, şeful sub-delegaţiei CICR din Gaza.

CICR solicită de urgenţă respectarea şi protejarea unităţilor medicale, a pacienţilor şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii din Gaza.

"Copleşit, lipsit de provizii şi din ce în ce mai periculos, sistemul de sănătate din Gaza a ajuns la un punctul fără întoarcere, punând în pericol viaţa a mii de persoane rănite, bolnave şi strămutate", spune organizaţia, subliniind că spitalele şi ambulanţele sunt grav afectate.

În ultimele zile, spune CICR, echipele sale care distribuie provizii esenţiale către unităţile medicale din Gaza au "asistat la imagini îngrozitoare care s-au înrăutăţit din cauza intensificării ostilităţilor".

De la începutul războiului, ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au denunţat atacurile aeriene şi de artilerie israeliene asupra spitalelor şi ambulanţelor.

Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele pentru a efectua atacuri şi a ascunde tuneluri, acuzaţii negate de Hamas.

CICR subliniază că spitalele de copii nu au fost scutite de violenţe, în special spitalul Nasser, grav avariat de ostilităţi, şi spitalul Rantisi, care a trebuit să îşi înceteze activităţile.

Spitalul Al-Shifa, cel mai mare spital din Fâşia Gaza,"deja copleşit de pacienţi, găzduieşte acum mii de familii strămutate care şi-au pierdut casele în ultima lună din cauza conflictului", indică CICR, care reaminteşte că orice operaţiune militară în jurul unui spital trebuie să ţină cont de prezenţa civililor, care sunt protejaţi de dreptul internaţional umanitar."Regulile războiului sunt clare. Spitalele sunt instalaţii special protejate de dreptul internaţional umanitar", conchide CICR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.