Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM a decis: Fratele fostului ministru Raluca Prună rămâne şef în DNA, deşi nu îndeplineşte condiţiile legale

sectia pentru procurori csm

Secţia pentru procurori a CSM a decis, în şedinţa de marţi, 24 noiembrie, prelungirea delegării în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (Secţia a II-a) din cadrul DNA a lui Mihai Prună, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Recent i-a fost prelungită delegarea în fruntea Secţiei a II-a din DNA şi procurorului Ana Dana. La scurt timp, aceasta l-a pus sub acuzare pe fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache.

Procurorul Mihai Prună este fratele fostului ministru al Justiţiei din Guvernul Cioloş, Raluca Prună, şi partenerul de viaţă al adjunctei procurorului general. Acesta a fost propulsat în luna mai direct într-o funcţie de conducere, venind de la Parchetul Capitalei. Mihai Prună a picat examenul de promovare la Parchetul General, iar activitatea sa s-a desfăşurat în domeniul dosarelor de omor până să ajungă la DNA. Procurorul a mai fost delegat la PÎCCJ, însă a părăsit structura de parchet, în urma modificărilor legislative din 2018, pentru că nu avea vechimea necesară pentru a activa la un asemenea nivel.

Mihai Prună a fost numit procuror în februarie 2012, având astfel doar 8 ani de vechime efectivă în funcţie. Potrivit articolului 55 al Legii 303/2004, "pot fi numiţi în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) procurorii care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime efectivă de minimum 10 ani". Potrivit articolului 44 al Legii 303/2004, care se referă la promovarea la parchete superioare,  "(2) La calcularea condiţiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia în considerare perioada în care judecătorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justiţie." Prevederea referitoare la numire, ar trebui să fie valabilă şi în caz de delegare, deşi practica CSM este de a ţine cont la calculul vechimii şi perioada de doi ani petrecută la INM.

Mihai Prună este partenerul de viaţă al Mariei Magdalena Militaru, numită la propunerea lui Predoiu în funcţia de procuror general adjunct al PÎCCJ. Fratele Ralucăi Prună are o relație cu Maria Magdalena Militaru, până recent procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel București, cea care l-a trimis în judecată pe polițistul Cristian Cioacă în dosarul „Elodia”, nota luju.ro în 2015. Mihai Prună și procuroarea Maria Militaru au şi un copil.

În sistemul de justiţie este de notoritate faptul că Mihai Prună este un apropiat al procurorului Cristian Ban, membru CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului. Ban i-a fost şef lui Mihai Prună încă de la începutul carierei, când fratele fostului ministru al Justiţiei era procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Şeful DNA, Crin Bologa, cel care a cerut delegarea lui Mihai Prună, are şi el legături cu fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. Acesta este un colaborator al Freedom House România. În septembrie 2015, actualul şef al DNA a participat la un eveniment organizat de Freedom House România la Chişinău. Directorul Freedom House este Cristina Guseth, prietenă a Ralucăi Prună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.