Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, propunere care INCENDIAZĂ scena politică: DNA are INTERZIS la comunicate despre dosare

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Comisiei pentru modificarea legilor justiției o serie de amendamente la Codul de Procedură Penală. Cel mai important aspect este cel referitor la prezumția de nevinovăție, iar, aici, cei de la CSM propun ca în cursul urmării penale sau al judecării cauzei în cameră preliminară, Parchetele, inclusiv DNA, să nu mai poată oferi comunicări publice despre faptele de care sunt acuzaț inculpații. De asemenea, dacă interesul legii o cere, datele vor fi transmise public, dar fără a oferi numele persoanei la care se face referire.

Citește și: Unul dintre mesenii de la 'Doi Cocoși' rupe TĂCEREA și sare la gâtul lui Victor Ponta: MINTE!

Amenamente similare fuseseră introduse de coaliția PSD-ALDE în cadrul Directivei Europene privind prezumția de nevinovăție, iar acum acestea sunt reluate, însă cu binecuvântarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Iată amendamentele care vor incendia scena politică și sistemul judiciar:

"(3) În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

(4) În cursul urmării penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.

Comunicările publice prevăzute la alin. (4) nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de săvârşirea unei infracţiuni.

În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infractiuni."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.