Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, propuneri către Ministrul Justiției privind proiectul codurilor: 'Poate crea CONFUZIE'

CSM

Ministrul Justiţiei a primit din partea Consiliului Superior al Magistraturii o serie de propuneri cu privire la proiectul de modificare a codurilor penale, aflat în dezbatere publică, se arată într-un răspuns al Consiliului pentru Mediafax.ro.

CSM apreciază că nu se impune introducerea unui nou articol care prevede că "Pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive", aşa cum propune Ministerul Justiţiei. Potrivit Consiliului, acest articol "poate fi de natură să creeze confuzie în ceea ce priveşte viitoare modificări normative punctuale ale unor instituţii de drept penal", invocând o decizie a Curţii Constituţionale (CCR), care prevede că, anterior apariţiei noului cod penal, în deciziile prin care Curtea a sancţionat un înţeles contrar principiului legii penale mai favorabile în cazul unor instituţii de drept penal, "norma mai favorabilă s-a integrat în cuprinsul aceluiaşi act normativ, nefiind modificată viziunea de ansamblu a reglementării".

Citește și: Comisarul care scrie ISTORIE! Cu cât va fi despăgubit Traian Berbeceanu

CSM propune Ministerului Justiţiei să definească mai bine noţiunea de "produs" care urmează să fie supus confiscării. Conform normelor europene, "produse" pot reprezenta avantajele economice obţinute, direct sau indirect, prin săvârşirea unei infracţiuni, arată CSM. Cu privire la propunerea ministrului Justiţiei, potrivit căreia "Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, când (...) instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale", CSM apreciază că "această convingere ar trebui să se formeze pe baza probatoriului administrat în cauză", potrivit documentului citat.

Consiliul mai arată că proiectul supus dezbaterii de Ministerul Justiţiei poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.