Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM reclamă neplata drepturilor salariale ale judecătorilor și procurorilor: 'Această situație este de o gravitate deosebită'

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
csm consiliul superior al magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afirmă vineri, într-un comunicat de presă, că a urmărit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea plății drepturilor salariale ale judecătorilor și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în sensul că „această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independența justiției şi statutul magistraților”, cu consecințe directe asupra actului de justiție.

„Consiliul reamintește că independența justiției este o noțiune complexă care are în conținutul său componenta independenței materiale a corpului magistraților, jurisprudența instanței constituționale și a instanțelor europene fiind constantă în acest sens. Independența judecătorilor poate fi percepută ca iluzorie în lipsa acordării efective a remunerației cuvenită funcției exercitate în societate de către judecători, ca și garanție a independenței derivată din statutul constituțional al magistratului”, afirmă CSM.

„Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atenția asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situației de neplată a drepturilor salariale cuvenite judecătorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătorești definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite. Acest impact trebuie evaluat în legătură directă cu existența la acest moment a unei lipse acute de judecători la toate gradele de jurisdicție, consecință directă a incertitudinii statutului magistratului și a tensiunilor create în interiorul corpului profesional din această perspectivă, situație care a existat cel puțin în cursul acestui an”, se arată în comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul instanțelor judecătorești pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești în calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecătorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

„Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstituțională loială, aceasta fiind esențială pentru asigurarea unui înalt nivel de independență și transparență a sistemului judiciar, accentuând în mod ferm că aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”, încheie CSM.

CSM deplânge și situația în care se află procurorii:

Biroul de Informare Publică şi Relații cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

Consiliul Superior al Magistraturii a urmărit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea plății drepturilor salariale ale procurorilor și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independența justiției şi statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție.

Consiliul reamintește că independența justiției este o noțiune complexă care are în conținutul său componenta independenței materiale a corpului magistraților, jurisprudența instanței constituționale și a instanțelor europene fiind constantă în acest sens. Independența procurorilor poate fi percepută ca iluzorie în lipsa acordării efective a remunerației cuvenită funcției exercitate în societate de către procurori, ca și garanție a independenței derivată din statutul constituțional al magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atenția asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situației de neplată a drepturilor salariale cuvenite procurorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătorești definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite.

Acest impact trebuie evaluat în legătură directă cu existența la acest moment a unei lipse acute de procurori la parchetele din întreaga țară, consecință directă a incertitudinii statutului magistratului și a tensiunilor create în interiorul corpului profesional din această perspectivă, situație care a existat cel puțin în cursul acestui an.

Totodată, este deosebit de important de precizat că, în conformitate cu atribuțiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul parchetelor pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al cărui buget cuprinde și bugetul parchetelor de pe lângă celelalte instanțe judecătorești, iar acesta include toate drepturile salariale restante ale procurorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstituțională loială, aceasta fiind esențială pentru asigurarea unui înalt nivel de independență și transparență a sistemului judiciar, accentuând în mod ferm că aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.