Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP tranșează tema alegerilor comasate: 'Atât PNL, cât și PSD pot să piardă voturi, în loc să câștige!'

CTP

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu vorbește în ultimul său editorial despre pericolul la care se expun PSD și PNL prin comasarea alegerilor. „Așa că, atât PNL, cât și PSD pot să piardă voturi, în loc să câștige”, susține Popescu, care și-a argumentat teza pe larg.

„Dobitoci, refuznici, nemernici

Că pesedeii și peneleii s-au tocmit până au unit mesele ca la cârciumă, nu-i de mirare. Comasarea le dă speranțe că dacă alegătorul pune ștampila pe primar, pune și pe europarlamentar. Ceea ce e posibil să nu se întâmple: votul la locale e mai degrabă pe persoană fizică, nu se transferă automat la partid. Faptul că pe 9 iunie se vor duce mai mulți la vot nu înseamnă și că vor vota la fel de mulți PSDNL la „europene”. Dimpotrivă, discursul antieuropean, românos-agresiv, poate să le aducă voturi „naturale” celor de la AUR – „Îi trimitem la Bruxelles să le dea ălora peste nas””, a precizat Cristian Tudor Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Însă faptul că 50% dintre românii întrebați dacă e bună comasarea au răspuns „foarte” și „da”, față de numai 31% care sunt de părere că e „proastă”, nici el nu-i de mirare, e de întristare. Motivele sunt lesne de ghicit: lenea. Facem economie de picioare mergând doar o dată la secția de votare. Oricum e pierdere de timp, dar măcar pierdem mai puțin. Și banii: se face economii mari, domne! Cum și cât, n-a spus nimeni, prim-ministrul Ciolacu a declarat că nu știe nici el. Dar prostia c-o să ne ajungă și nouă ceva în buzunare este dată ca sigură. În întrebarea de sondaj n-a fost inclus cuvântul „democrație”, ceea ce mi se pare o decizie bună – nu vrem să știm ce mai înseamnă democrația pentru români, după 34 de ani de trăit în ea.

Liste comune PSD-PNL la europarlamentare nu este o manevră nedemocratică. La urma urmelor, votul rămâne liber și secret, nu intră nimeni în cabină să-l forțeze pe alegător. Problema e alta. Socoteala ca rezultatul să fie cel puțin cât suma cifrelor din sondaje ale celor două partide, 31% plus 20%, s-ar putea să nu iasă dacă destul de mulți refuznici PSD și PNL nu vor pune ștampila pe lista croșetată. Așa că, atât PNL, cât și PSD pot să piardă voturi, în loc să câștige.

În ce-i privește pe aceia care o vor vota pe Șoșoacă cu partidul și nevăstul mazilit de ea, nu pot decât să spun, în mod democratic și politic analitic, că sunt niște dobitoci incurabili. Șoșoacă are de gând să candideze și să câștige primăria Iași ca să poată ieși prima, cu pâine și sare, în întâmpinarea Armatei Roșii care trece Prutul”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Context

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce şi PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare şi pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face faţă valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.