Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce afecțiune severă a oaselor se pot confrunta femeile trecute de vârsta menopauzei?

Radu Pop
Sanador

Durerea de spate persistentă poate fi un semnal de alarmă pentru mai multe afecțiuni, printre care se numără și osteoporoza, întâlnită în special la femeile aflate la menopauză. Semnele și simptomele bolii apar însă doar într-un stadiu avansat, când durerile lombare pot fi însoțite și de o scădere în înălțime, ca urmare a unor tasări vertebrale. În acest moment, pot să apară complicații severe, de aceea, este important ca osteoporoza să fie descoperită din timp, în stadiu precoce, prin investigații speciale, de screening.

Osteoporoza este o afecțiune care duce la scăderea densității osoase, provocând astfel fragilitatea oaselor, care capătă un aspect spongios, ca de burete și se pot deforma sau fractura foarte ușor. Printre cele mai frecvente complicații care pot să apară din cauza osteoporozei se numără fracturile de șold, de femur sau de gleznă, care pot fi provocate de unele traumatisme minore, chiar de un strănut sau tuse. Cele mai frecvente sunt, însă, cele de șold.

Diagnosticarea timpurie a osteoporozei are un rol foarte important în prevenirea complicațiilor. Acest lucru se poate realiza printr-o investigație foarte eficientă, accesibilă și sigură, care nu provoacă disconfort - osteodensitometria DEXA, care măsoară densitatea minerală osoasă. În acest fel se poate estima și riscul de producere a unor fracturi pe viitor.

Investigația este recomandată, de regulă, tuturor femeilor aflate la menopauză (care se instalează, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani) și bărbaților de peste 70 de ani. Însă poate fi indicată și mai devreme, dacă există factori de risc pentru osteoporoză, stabiliți în urma unei consultații de reumatologie sau de endocrinologie. Dacă va considera necesar, medicul poate recomanda repetarea investigației la anumite intervale de timp, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii și eficiența tratamentului.

În timpul procedurii, pacientul este așezat pe o masă, iar deasupra lui se mișcă brațul unui aparat special, prevăzut cu un tub care emite raze X. Informațiile despre densitatea osoasă, care este măsurată la nivelul coloanei lombare, șoldului, colului femural sau radiusului, sunt procesate apoi de un computer dotat cu un soft avansat. Pe baza acestor rezultate, medicul specialist va putea recomanda tratamentul necesar. Deși aparatul DEXA folosește raze X, doza de iradiere la care este expus pacientul în timpul investigației este foarte mică și nu implică vreun risc pentru sănătate.

La SANADOR, pacienții beneficiază de efectuarea osteodensitometriei cu ajutorul unui echipament de ultimă generație pentru screeningul și diagnosticul osteoporozei – Lunar iDXA. Acest aparat ultraperformant furnizează medicului imagini de rezoluție înaltă, similare unei radiografii, prin care medicul poate măsura densitatea osoasă, evaluează stadiul de osteoporoză, dar și riscul de fracturi. Pot fi observate inclusiv deformările osoase, chiar și cele foarte mici, greu de observat prin alte metode.

Spre deosebire de alte echipamente folosite pentru osteodensitometrie, Lunar iXDA are un soft avansat, care corectează erorile ce pot să apară, permite o durată mai scurtă de examinare și expune pacientul la o doză mai redusă de radiații. De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul osteoporozei, inclusiv de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, care să prevină complicațiile care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.