Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce realizări se laudă Alex Florența după un an de mandat: Sute de mii de dosare soluționate; numărul inculpaţilor achitaţi definitiv în scădere

g4media.ro
alex florenta

Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat, miercuri, că anul trecut au fost soluţionate 546.000 de dosare, cu 1,7% mai multe ca în 2022. El a precizat că în 2023 s-a înregistrat o creştere cu 3,9% a numărului cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată. Florenţa a mai anunţat că numărul inculpaţilor achitaţi definitiv a scăzut cu 11,3% faţă de 2022.

Alex Florenţa a prezentat miecuri, raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2023.

El a anunţat că se constată cel mai mare număr de dosare de soluţionat din ultimii opt ani, cu o creştere faţă de anul 2022 de 0,7% a numărului total al cauzelor de soluţionat şi de 0,8%  a cauzelor nou înregistrate în cursul anului 2023.

El a mai afirmat că numărul plângerilor, cererilor, memoriilor şi sesizărilor a fost şi el foarte ridicat - 492.116 şi că au fost soluţionate 545.600 dosare, cu 1.7% mai multe decât în anul 2022.

De asemenea, au fost întocmite 48.338 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

“Se remarcă, totodată, o creştere cu 3,9% a numărului cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată, aflate în urmărirea penală  proprie a procurorului, ceea ce evidenţiază o implicare sporită a procurorilor în modul de administrare a probatoriului în cauzele aflate în instrumentare proprie, comparativ cu cele aflate la organele de poliţie, în care procurorul supraveghează activitatea de urmărire penală, unde se remarcă o scădere cu 4,4% a cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată. În ceea ce priveşte numărul inculpaţilor - persoane fizice trimişi în judecată se observă o scădere cu 4,3% faţă de anul 2022, însă se constată o creştere cu 11,9% a inculpaţilor - persoane juridice trimişi în judecată”, a declarat Alex Florenţa.

El a mai transmis că numărul inculpaţilor persoane fizice trimişi în judecată în stare de arest preventiv a fost cu 2,8% mai mare decât în anul 2022, iar media inculpaţilor persoane fizice trimişi în judecată la 100.000 locuitori – 313

“Următoarele categorii de infracţiuni au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată: cumpărare de influenţă (+207,7%), trafic de influenţă (+52,2%), trafic de migranţi (+38,2%), luare de mită (+13,8%), traficul şi consumul ilicit de droguri (+13,7%), trafic de minori (+7,6%)”, a precizat procurorul general al României.

El a mai anunţat că numărul inculpaţilor achitaţi definitiv a scăzut cu 11,3% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 1,8% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată, iar numărul cauzelor restituite la procuror a scăzut cu 12,4% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 0,4% din totalul cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată.

De asemenea, numărul participărilor în cauzele judecate a crescut cu 3,8% (în cauzele penale) şi cu 12,8% (în cauzele civile) faţă de anul 2022, iar numărul hotărârilor verificate în vederea exercitării căilor de atac a crescut cu 3,3% (în cauzele penale) şi cu 10,2% (în cauzele civile) faţă de anul 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.