Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce se vor încălzi în această iarnă moldovenii și de câți bani au nevoie suplimentar

Guvernul nu mai da pomana primariilor care nu au bani de incalzire

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova se vor încălzi în această iarnă cu lemne. Cel puțin asta arată rezultatele ultimului sondaj realizat de iData (Date Inteligente SRL), făcut public joi, 13 octombrie. Mai exact, 60% din respondenți au declarat că se vor încălzi cu lemne, iar 3,9% cu tizic.

28,2% din respondenții la sondaj au răspuns că au încălzire autonomă pe gaz, iar 18,4% din participanții la sondaj au afirmat că se vor încălzi cu cărbuni. Peste 16% din cei care au participat la sondaj au declarat că au încălzire centralizată, iar 4,4% din moldoveni au răspuns că se vor încălzi pe bază de curent electric, transmite tv8.md.

Numai o cincime din moldoveni își vor putea permite să achite pentru încălzirea locuinței în perioada rece a anului. Cel puțin așa arată datele sondajului. Mai exact, 25,7% din respondenți au declarat că nu îți vor permite să achite pentru încălzirea locuinței în perioada rece a anului, astfel că vor achita doar o mică parte din consum.

21% din moldoveni au răspuns că vor achita doar o parte importantă din consuma, iar peste19% din respondenții la sondaj au declarat că vor achita factura în totalitate pentru că își pemit.

Cu regret, 17,8% din cetățeni susțin că, costurile îi vor depăși și nu vor putea achita deloc facturile în perioada rece a anului, pe când 16,1% încă nu știu cum se vor descurca iarna ce vine.

Mai mult de o pătrime din respondenți susțin că au nevoie de la 5 la 10 mii lei, suplimentar pe lângă banii disponibili, pentru a se încălzi în sezonul rece, iar 18,8% din cei care au participat la sondaj au declarat că mai au nevoie de la 10 la 20 de mii de lei pentru a se putea încălzi în sezonul rece.

Totodată, din totalul celor care se încălzesc cu lemne, 12,4 deja și-au procurat lemne, în timp ce 9,4% din moldoveni se arată convinși că au suficienți bani pentru ase putea încălzi. Cu toate acestea, mai puțini, dar încă sunt cetățenii care au pregătit tizic pentru a se putea încălzi în această iarnă.

La acest sondaj socio-politic au participat 1020 de respondenți din 380 de localități. Sondajul a fost realizat la nivel național, iar perioada de culegere a datelor: între 4-10 octombrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.