Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu cine ar putea vota foștii băsiști?

Facebook/ Theodor Paleologu
paleologu

Sunt mulți oameni care au crezut în Băsescu și în principiile susținute de fostul șef al statului. În momentul în care a părăsit Cotroceniul, Traian Băsescu avea o cotă de 22% încredere. Mulți dintre acești susținători au început să își piardă încrederea pe parcursul anilor 2015-2016, când au văzut schimbarea radicală de discurs a lui Traian Băsescu și încrâncenarea cu care s-a aruncat în lupta pentru susținerea Elenei Udrea. Această categorie de public poate fi definită ca foștii băsiști.

O parte dintr ei nu au nici acum un reper politic. Nu susțin PNL și datorită conflictelor vechi, suspendările, atacurile la justiție, dar nu s-au dus nici spre zona USR, din cauza faptului că partidul lui Nicușor Dan pare o oaste de strânsură, fără ideologie clară, aplecat mai mult spre partea stângă.

Acest segment, foștii băsiști, care nu a fost atras de niciun partid politic și care nu poate fi recâștigat de fostul președinte este un electorat pretențios, care sare în sus și taxează orice gest politic populist sau care aduce atingere unor valori în care el crede.

Nu are nimeni o evaluare clară a acestui electorat din punct de vedere numeric. Poate sunt 5-7 din electoratul fostului președinte. Poate sunt mai mulți. Un lucru este cert, niciunul din partide, nici PNL nici USR nu au reușit să îi convingă. Îi poți vedea pe Facebook cum se manifestă. În multe momente sar în apărarea lui Cioloș, din când în când îi apără pe liberali și asta datorită faptului că PSD este răul absolut în percepția lor.

Ce ar putea vota acest electorat în aceste alegeri?

Este Theodor Paleologu o soluție pentru ei? S-ar putea să fie. Și asta nu neapărat că a făcut parte din guvernul PDL sau pentru că a fost unul dintre „intelectualii lui Băsescu”, așa cum îl acuza Antena 3, ci datorită faptului că este tipul politicianului care are ce spune pe domeniul său. Paleologu este tipul de politician care nu se ascunde după cuvinte, are puterea de a spune ce crede, de a susține valorile sale și de multe ori face declarații „incorecte politic”. Nu emoționează masele, uneori trântește câte o „pleașcă”, dar este natural.

Theodor Paleologu se mulează aproape pe perfect pe „profilul politicianului” electoratului pe care l-a avut și Traian Băsescu, dar pe care l-a pierdut și acum îi numim foștii băsiști.

Dacă Paleologu va reuși să fie vizibil în această campanie, poate va obține cele 3.5% din voturile necesare pentru a ajunge în parlament. Are și un context politic favorabil, s-a mai dus din curentul anilor trecuți când funcționa sperietoarea „vine guvernarea PSD, să facem totul să o oprim”. Vor fi mulți care nu vor mai vota util, doar ca să nu irosească un vot, vor fi mulți care vor vota un om doar pentru că simt ei că votează ce îi reprezintă.

Au mai fost alegeri în care „imaginea” a bătut structura. Și votul dat USB în alegerile locale a demonstrat faptul că uneori, în anumite momente, poți învinge rețelele partidelor. Și în alegerile europarlamentare, Mircea Diaconu a reușit o performanță. E drept a avut în spate un trust de presă, Antena 3. Paleologu nu are un trust care să îl susțină, dar are un mijloc puternic – onlineul – și are un context favorabil.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.