Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naştere monumentul memorial Garabet Ibrăileanu a fost restaurat

Tion.ro
Mitropolitul Vasile Lăzărescu statuie

Monumentul memorial Garabet Ibrăileanu a fost restaurat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului şi criticului literar, a informat, marţi, Ateneul Naţional din Iaşi.

"Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu, luni, 24 mai 2021, au fost recepţionate lucrările de restaurare aferente monumentului memorial al scriitorului, din cartierul Păcurari, pe locul unde a fost ultima reşedinţă din Iaşi a marelui român. Bustul, realizat în anul 1981 de Ioan Buzdugan, a fost amplasat, la iniţiativa lui Ion Arhip, pe locul unde a existat casa în care a locuit scriitorul şi criticul literar Garabet Ibrăileanu", a precizat instituţia de cultură.

Lucrările au fost realizate de Primăria Municipiului Iaşi, la iniţiativa Ateneului Naţional din Iaşi.

La eveniment au fost prezenţi primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, precum şi reprezentanţi ai mediului cultural-educaţional: preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Cassian Maria Spiridon, directorul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi, Adi Cristi, managerul Muzeului Municipal "Regina Maria", dr. Aurica Ichim, istoricul Gheorghe Iacob, Directorul artistic al Operei Naţionale Române Iaşi, Andrei Fermeşanu. La final, oficialităţile prezente au depus o jerbă la monumentul scriitorului.

În aceeaşi zi, de la ora 16,00, la Ateneul Naţional din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei "Garabet Ibrăileanu - 150 de ani de la naştere". Expoziţia, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi cu Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu", conţine manuscrise, documente originale şi fotografii ce au aparţinut scriitorului şi va putea fi vizitată până pe data de 15 iunie. De asemenea, expoziţia include şi o piesă unicat: ediţia cu autograful lui Garabet Ibrăileanu, dedicată primului director al Ateneului Popular Tătăraşi.

Ateneul Naţional din Iaşi a iniţiat în acest an şi restaurarea mormântului lui Garabet Ibrăileanu, precum şi aşezarea unui bust la mormântul scriitorului din Cimitirul Eternitatea, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.