Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu un salariu minim pe economie de sub 1000 de lei românești, patronatele din Moldova se opun unei creșteri a acestuia cu mai mult de 12,5%

Profit.ro
taxa taxe bani salariu portofel impozit

”Noi având statut de țară candidat, colegii din România ne-au atenționat despre riscul cum trebuie să intrăm în UE, cu ce salarii. Ei au intrat cu salarii mici, iar colegii din Polonia le-au mărit și când au intrat în UE nu erau săracii Europei. Noi înțelegem că este greu pentru business, este greu și pentru Guvern dar noi trebuie să avem și niște standarde la stabilire a salariului minim pentru a crește costul forței de muncă în Republica Moldova”, a declarat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, transmite realitatea.md.

Pe de altă parte, patronatele se opun, și propun ca salariul minim garantat să fie de 4.000 de lei moldovenești (1040,41 lei românești).

”Îngrijorări au apărut la structurile care folosesc sistemul de salarizare tarifar. Aici apar probleme și îngrijorări că ei nu vor face față posibilității creșterii, pun la îndoială capacitatea de a avea acest venit, volum de lucru etc. Agenți economici de genul ăsta sunt foarte mulți. În jur de 4000 de lei moldovenești ar fi mai mult sau mai puțin rezonabil”, a explicat Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova.

În replică, ministrul Muncii, Marcel Spînu a declarat că în acest caz trebuie schimbat sistemul de salarizare.

Totodată, ministrul a precizat care poate fi impactul pentru sistemul bugetar, dacă salariul minim garantat va crește până la 5.000 de lei moldovenești (1300,52 lei românești).

”O creștere a salariului minim reprezintă un cost adițional la sectorul bugetar (…) Acest cost suplimentar nu este nesustenabil. Dacă vorbim de o creștere până la 5.000 de lei moldovenești, atunci diferența dintre costul pentru buget și încasările suplimentare ar fi în jur de 260 de milioane fără a considera că Guvernul oricum trebuie să crească salariile anul viitor. Din astea 260 de milioane o parte ar fi amortizate și de creșterea normală a salariilor de anul viitor. Deci vorbim de un cost la buget probabil de sub 200 de milioane”, a explicat Spatari, care a mai precizat că ministerul Finanțelor urmează să se expună în acest sens.

În prezent, salariul minim garantat este de 3.500 de lei moldovenești (910,36 lei românești).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.