Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuantumul salariului minim pe economie a fost declarat neconstituțional în Moldova

Publika TV
Curtea Constitutionala Moldova

Salariul minim pe țară în cuantum de 1.000 de lei stabilit încă în 2014, nefiind revizuit în toți acești ani, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

Decizia a fost pronunțată ca efect al sesizării Înaltei Curți de către deputatul PAS Dan Perciun privind controlul constituționalității articolului 3 alin. (2) din Legea din 28 decembrie 2000, privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, a articolului 27 alin. (2) din Legea din 23 noiembrie 2018, privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, al Hotărârii Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și al Hotărârii Guvernului nr. 550 din 9 iulie 2014 privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară, transmite Realitatea.md.

Curtea Constituțională a stabilit că efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 august 2022. În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit conform punctului 1 din Hotărârea Guvernului din 9 martie 2010.

Totuși, celelalte sesizări ale deputatului Curtea Constituțională le-a declarat inadmisibile și a recunoscut constituțional articolul 3 alin. (4) din Legea din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim, în măsura în care cuantumul salariului minim asigură minimul de existență, inclusiv necesitățile social-culturale ale salariatului.

De asemenea, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolului 3 alin. (2) din Legea din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, a articolului 27 alin. (2) din Legea din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a Hotărârii Guvernului din 9 martie 2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

Această hotărâre a Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Drept reacție, Dan Perciun a scris: „Curtea a reținut argumentele invocate în sesizare și a acceptat că marja de discreție a Guvernului și Parlamentului la stabilirea salariului minim nu este absolută”.

„Salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de existență. Situațiile care au existat până în 2022, când unii bugetari aveau salarii de 2.000 sau 2.200 de lei, mai mici decât minimul de existență, nu se vor mai putea repeta.

Mai mult decât atât, Curtea nu doar a acceptat că salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de existență, dar a stabilit că mecanismul de stabilire a salariului minim trebuie să ia în considerare nu doar supraviețuirea persoanei, dar și asigurarea dreptului la demnitatea umană a acesteia. Concluziile Curții reprezintă o revizuire a jurisprudenței de până acum care stabilea marja absolut discreționară a Guvernului în stabilirea acestui indicator, pornind strict de la posibilitățile economice. Argumentul nu-s bani nu mai merge”, a scris Dan Perciun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.