Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba testează o tehnică de reducere a populaţiei de ţânţari care transmit febra dengue

tantar

Cuba a testat pentru a doua oară tehnica cunoscută sub numele de "insecta sterilă", menită să reducă rata de înmulţire a ţânţarului Aedes aegypti, agent de transmitere a unor boli precum febra dengue, Zika şi Chikungunya, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit presei oficiale de marţi, o dronă a fost folosită pentru a elibera, pe calea aerului, în Havana, exemplare de masculi, sterilizaţi în prealabil cu radiaţii ionizante, pentru a se împerechea cu femelele sălbatice, reducând astfel populaţia de Aedes aegypti.

Experimentul a fost realizat de Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kouri pentru a testa efectele eliberării ţânţarilor pe calea aerului în loc de cea terestră, în ceea ce priveşte supravieţuirea, dispersia şi competitivitatea, a detaliat Marta Contreras, responsabilă în domeniul nuclear, citată de ziarul Granma.

Aceasta a explicat că ţânţarii masculi "nu muşcă, nu răspândesc boli şi îşi menţin competitivitatea sexuală chiar şi atunci când sunt expuşi la radiaţii".

Primul test al acestei tehnici a fost aplicat în Cuba în noiembrie 2019. Timp de opt luni, în zonă au fost efectuate eliberări săptămânale de vectori - toate la sol - iar procedura a fost extrem de eficientă, eliminând aproape complet populaţia de ţânţari din zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.