Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cui aparținea drona căzută în România: 500 de kg de explozibil, ținuți într-o barcă în Portul Constanța

drona

O misterioasă dronă maritimă (USV) a fost descoperită în Marea Neagră, iar autoritățile române au ținut o dronă cu o încărcătură de 500 de kilograme timp de o zi în Portul Constanța. Cu o greutate de aproximativ 500 kg, focosul este de peste două ori mai mare decât cel al unei rachete Harpoon sau Neptune, informează Navalnews.

Forțele române ar fi distrus ambarcațiunea într-o explozie controlată la 5 aprilie. Evenimentele nu au fost făcute publice inițial și puține detalii au fost dezvăluite atunci când au fost împărtășite ulterior în mass-media locală. Cu toate acestea, o analiză a navei răspunde la întrebările legate de ceea ce este, dar ridică noi întrebări.

USV folosește o barcă gonflabilă rigidă cu corpul din aluminiu AM-800 (RIB). Aceasta este produsă de Silver Ships din Alabama, Statele Unite. Ambarcațiunea este proiectată pentru salvarea de pompieri sau ca țintă de manevră, iar finisajul roșu original este încă vizibil pe corpul inferior al corpului și pe gulerul gonflabil.

AM-800 are o lungime de aproximativ 9,5 metri (31 de picioare), inclusiv motoarele exterioare. Deși este încă mic, acest lucru îl face să fie de aproape două ori mai lung decât USV-urile Magura și Sea Baby pe care le folosește Ucraina. Este posibil ca RIB să fie văzut de la o distanță mai mare. Focosul său puternic ar putea compensa acest lucru.

Focosul puternic al rachetei Styx

Focosul provine de la o rachetă anti-navă P-20 Styx. Aceasta este o armă din epoca sovietică și, deși încă mai este în serviciu în Rusia, este în general considerată învechită. Totuși, are un focos foarte puternic, ceea ce reprezintă principalul său merit. Atât Rusia, cât și Ucraina au probabil acces ușor la acest tip de focos.

Focosul este montat pe un cadru de lemn rudimentar în puntea din față a navei. Este un model "4G20′, care este asociat cu variantele modelului de export P-20 ale rachetei Styx. Cântărește puțin sub 500 kg de explozibil TGAG-5, care este format din 60% TNT, 20% RDX, 15% pulbere de aluminiu și 5% ceară flegmatizantă. Pentru context, aceasta este de peste două ori mai mare decât focosul rachetelor anti-navă Harpoon.

Este interesant faptul că Mișcarea Houthi a folosit, de asemenea, acest tip de focos pe unele dintre USV-urile sale explozive. Houthi au avut acces la aceste focoase din stocurile vechi ale marinei yemenite, astfel încât nu există nicio sugestie privind o legătură directă cu această nouă navă.

Focosul are o încărcătură modelată în partea din față pentru a face o gaură mare în navă înainte ca încărcătura principală să detoneze, provocând astfel mai multe pagube. Aceasta este descrisă ca fiind o încărcătură cumulativă cu explozibil mare. În cadrul rachetei, încărcătura modelată este orientată ușor în jos pentru a provoca daune maxime. Cu toate acestea, pe USV este de dorit ca încărcătura modelată să fie îndreptată direct în față, astfel că întregul focos a fost montat în unghi. Deși detonarea de la distanță de la USV este mai puțin de dorit decât lovitura penetrantă a rachetei, dimensiunea focosului face ca acest USV să fie formidabil.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.