Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culele din Oltenia primesc în sfârşit atenţie: Au mai rămas doar 27 clădiri, care vor întra în restaurare

Ultimele 27 de cule care s-au păstrat în Oltenia de-a lungul vremurilor, construcţii rezidenţiale fortificate din piatră, cu două sau trei etaje, ridicate în secolele XVIII - XIX, vor fi promovate prin programul "Cule în lumină" cu scopul de a fi restaurate, potrivit news.ro.

Culele vor fi evaluate în cadrul unei competiţii jurizate de experţi şi istorici, iar, în final, vor fi selectate 10 dintre ele, cu valoare arhitecturală şi istorică, care au cel mai mare potenţial turistic, pentru care tineri arhitecţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti vor dezvolta proiecte de restaurare.

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său

Proiectul, lansat de Grupul CEZ România, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, prezintă în format digital - pe www.culeinlumina.ro - toate informaţiile disponibile cu privire la ultimele 27 de cule rămase în picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului în Oltenia.

Publicul are posibilitatea de a contribui la îmbogăţirea informaţiilor despre ele şi de a vota construcţiile care vor fi incluse în propunerile de proiecte de conservare.

Culele olteneşti sunt cele mai vechi clădiri seculare din sudul României. Una dintre ele, Cula Greceanu, care datează din 1516 şi este cea mai veche reşedinţă privată din sudul României.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Cu timpul, aceste case au devenit o mărturie şi o evidenţiere a vieţii rurale în principatul Ţării Româneşti, a arhitecturii tradiţionale româneşti, a culturii naţionale, cu tot ceea ce reprezintă (artă, meserii, gastronomie). Ca patrimoniu cultural, culele olteneşti au inspirat arhitectura ulterioară, mai ales stilul neo-românesc.

“În calitate de investitor strategic în zona Olteniei, am iniţiat proiectul "Cule în lumină" pentru a mobiliza oamenii să descopere şi să fie mândri de această parte importantă a patrimoniului cultural naţional. Iniţiativa reuneşte atât cunoştinţele celor mai valoroşi experţi în domeniul istoric şi cultural, cât şi energia şi entuziasmul unei generaţii de studenţi cărora le lansăm provocarea conservării culelor olteneşti folosind tehnologii moderne”, a declarat Ondrej Safar, CEO al Grupului CEZ în România.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

"Culele aflate pe Lista Monumentelor Istorice din România se află în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, în partea de nord a judeţelor Dolj şi Mehedinţi, o culă în judeţul Teleorman şi una în judeţul Olt. În total, astăzi mai există doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat. Numai protejându-le şi punându-le în valoare oferim un viitor trecutului nostru", spune dr. arheolog Daniela Mihai, director adjunct în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, coautor al lucrărilor “Culele - scurt îndrumar pentru proprietarii şi administratorii de cule” (2013), „Ghid de bune practici în protejarea şi promovarea patrimoniului cultural rural” (2012) şi coautor al volumului “Monumentele UNESCO din România” (2007).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.