Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cultivatori de coca din nord-estul Columbiei au luat ostatici 180 de soldaţi

operationworld.com
Columbia

Cultivatori de coca din nord-estul Columbiei au luat marţi ostatici 180 de soldaţi trimişi să le eradicheze culturile, a anunţat armata columbiană, între timp Biroul Apărătorului Poporului din această ţară anunţând joi într-un comunicat că soldaţii au fost eliberaţi, informează dpa şi AFP, potivit Agerpres.

Organismul public care veghează asupra respectării drepturilor omului a anunţat înainte de aceasta că a trimis o misiune de mediere în localitatea Tibu (est), în Departamentul Norte de Santander, unde militarii erau ţinuţi ostatici într-o şcoală.

Preşedintele columbian Ivan Duque a cerut anterior "eliberarea rapidă" a militarilor. "Ei (militarii) sunt bine, au armele asupra lor. Ei nu au vrut să intre în confruntare şi aceasta arată profesionalismul lor (...), însă aceste practici nu pot să aibă trecere în ţară", a declarat şeful statului, atenţionând că, dacă soldaţii nu vor fi eliberaţi rapid, aceasta "va fi considerată de către autorităţi o răpire".

Confruntările sunt frecvente în Columbia între producători de coca şi forţele de ordine însărcinate să distrugă aceste culturi.

Generalul Omar Sepulveda, însărcinat cu operaţiunile militare în zonă, a precizat că soldaţii au fost încercuiţi marţi de cultivatori de coca înarmaţi cu bâte şi macete, în timp ce efectuau "sarcini de luptă împotriva lanţului de trafic de droguri".

În regiunea Catatumbo, unde este situat satul Tibu, la frontiera cu Venezuela, se află cea mai mare suprafaţă de coca din lume (40.084 hectare), potrivit celui mai recent raport al Naţiunilor Unite, din 2020.

Rebelii din Armata de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă în Columbia, şi disidenţii fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) care se opun acordului de pace din 2016, operează în această regiune şi profită de veniturile provenite din traficul de droguri.

Cu o producţie record de 1.010 tone în 2020, Columbia rămâne primul exportator mondial de cocaină, majoritar spre SUA, care sunt principalul consumator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.