Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns o mare companie românească victima războiului politic/ STENOGRAME

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Războiul politic în România pare a fi perpetuu. Deja populația pare a se fi obișnuit cu situația și nici măcar economia nu mai reacționează așa cum ar fi normal într-o țară democratică. Situația însă devine dramatică atunci când războiul dintre politicieni sau extensii ale acestuia spre anumite zone de afaceri sau servicii speciale afectează chiar locurile de muncă. Într-o asemenea situație lucrurile devin dramatice.

Lovitură decisivă în războiul pentru putere din ALDE. Ultima mutare a lui Tăriceanu

Tranzacţia GIGANT la sfârşit de primăvară: Ce se va întâmpla cu RCS-RDS

Este și Cazul Rompetrol, o companie fanion a economiei românești. În loc ca investitorii să se ocupe de dezvoltarea și extinderea afacerilor companiei în beneficiul României prin creșterea numărului de locuri de muncă directe și indirecte, aceștia sunt plimbați pe la parchete pentru diverse declarații în dosarele deschise pe numele unor politicieni și oameni de afaceri români. S-a ajuns până la măsuri de sechestru și popriri ceea ce a condus la sincope majore în activitatea de zi cu zi a companiei. Problemele au început înainte ca Grupul kazah KazMunayGas (KMG) să achiziționeze de la Dinu Patriciu compania Rompetrol și s-au intensificat în ultimii ani.

Dovezile au ieșit la iveală în ultimele luni și mărturii directe ale unor personaje la cel mai înalt nivel de decizie au devoalat că nebunia nu are a face mai nimic cu activitatea companiei cât cu răfuielile între grupuri care pot fi numite de drept a fi mafiote. Totul a culminat cu un set de stenograme ajunse în mâna presei în care fostul președinte al României și fostul șef al Fiscului discută fără nici o apăsare soarta companiei. Discuțiile au fost confirmate și din interiorul sistemului chiar de fostul șef Antimafia, Alina Bica, fost procuror-șef al DIICOT (dar în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției în Cabinetul Boc a făcut parte din delegația de negocieri cu cei de la KazMunayGas), ea însăși cercetată acum în mai multe dosare de corupție de procurorii anticorupție.

Fosta șefă DIICOT Alina Bica a declarat foarte recent la Antena 3 că a avut poziții contrare cu cele ale Serviciului Român de Informații (SRI) în dosarele Rafo şi Petromidia și că a fost amenință de fostul general SRI Florian Coldea că nu va sfârși bine: „Atunci când am avut două dosare, Rafo și Petromidia, am avut poziții contrare cu SRI, nu am fost de acord cu reținerea lui Dinu Patriciu”, a spus Alina Bica la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

În fapt e doar ultima din declarațiile ultimelor luni de când aceasta susține în emisiuni TV sau alte apariție media, că între zona politică, magistrați și vârful serviciilor de informații existau și alt tip de relații decât cele instituționale. De remarcat de dezvăluirile vin la aproape 4 ani de când negociatorul-șef al Guvernului României mărturisea în cadrul unui interviu lucruri șocante:

Cred că KazMunaiGaz are aceleaşi sentimente faţă de noi ulterior semnării memorandumului. Pentru că în timpul negocierilor, în desele pauze, pentru că negocierile s-au întins dincolo de miezul nopţii mai multe zile, mai stai la o cafea, la o ţigară şi spuneau prin ce presiuni au trecut: ameninţări cu procuratura, că o să-i salte procuratura, că o să-I ducă la DNA, că vor fi arestaţi, susținea în cadrul unui interviu din 2013 pentru Gândul un fost oficial - Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, negociator-șef cu partea kazahă cu privire la înțelegerea cu kazahii, deţinătorii grupului Rompetrol, pentru ca Guvernul să nu mai pretindă datoriile istorice de 517 milioane de euro ale rafinăriei Petromidia, primind în schimb 44,6% din acţiuni, o ofertă de 200 de milioane de doari pentru 26,6% dintre acestea şi garanţia că restul de 18% nu vor fi diluate în următorii ani.

SURSE Ce a discutat Liviu Dragnea cu Hans Klemm

Lucrurile sunt și mai clare atunci când studiem direct ceea ce se discuta la cel mai înalt nivel - între președintele României și fostul șef al Fiscului (acum în stare de arest și implicat în mai multe dosare de mare corupție instrumentate de procurorii DNA.

Pasajele fac parte din dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care şi foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. În acest dosar, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost interceptat, iar stenogramele discuției cu Sorin Blejnar a fost dată în presă în 2012. Data discuției telefonice este septembrie 2010.

Potrivit unui comunicat din acel moment al Preşedinţiei, discuţiile dintre Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010.

"Femeie: cabinet preşedintele României

Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.

Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.

SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.

F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.

SB: Am înţeles

F: Mulţumesc.

Bărbat: Alo

SB: Să trăiţi, domnu preşedinte

Traian Băsescu: Salut, Sorine.

SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

TB: Da

SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni

TB: Aha.

SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.

TB: Da, da.

SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.

TB: Îhî

SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control

TB: Da, aha

SB: Subiectul doi

TB: Da

SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol

TB: Da

SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.

TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc

SB: Ştiu. Asta e opinia mea

TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar

SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005

TB: Da

SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie

TB: Da

SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.

TB: Aha

SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.

TB: Mă, sfătuieşte cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.

SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.

TB: Da

SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula

TB: Da

SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei

TB: Da

SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare

TB: Da

SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu...

TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.

SB: Da, am înţeles

TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...

SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut

TB: Da

SB: Da, în 2003. Deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv

TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.

SB: Nu, am înţeles

TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.

SB: Din păcate, asta o să fie

TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să...

SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte

TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.

SB: Am înţeles

TB: Bine

SB: Bine, cu mult respect

TB: La revedere"

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.