Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a cazut Ponta in propria capacana

capcana

Premierul Victor Ponta pare sa fi cazut in propria capcana. Pe tot parcursul campaniei electorale, de fiecare data cand era intrebat de bugetul pe 2015 si de sursele de finantare a tuturor proiectelor si angajamentelor sale – premierul Victor Ponta a raspuns ca nu poate elabora el un buget pe 2015 pentru ca acesta trebuie elaborat si asumat de noul premier, in scenariul in care el ajungea la Cotroceni.

Cu alte cuvinte Ponta a promis, insa ar parea ca a sperat ca solutiile la promisiunile lui sa fie gasite de alt premier.

Ponta pare insa acum sa isi pastreze functia de premier si sa se vada nevoit sa elaboreze EL bugetul pe 2015. Tinand cont insa de toate promisiunile, angajamentele si proiectele asumate, elaborarea noului buget pare misiune imposibila. Ponta trebuie sa gaseasca fonduri pentru:

-       reducerea CAS cu cinci puncte procentuale (impact bugetar de 5 miliarde de lei)

-       marirea pensiiilor (2,7 miliarde de lei)

-       majorarea salariilor din sectorul militar (impact bugetar 270 milioane de lei)

-       scaderea taxei pe stalp de la 1,5%, la 1% (impact bugetar 500 milioane de lei)

-       scaderea accizei pe combustibil prin ajustarea valorii de referinta a monedei euro care a scazut fata de anul trecut

Toate acestea si multe altele sunt masuri costisitoare pentru bugetul statului, buget al carui deficit trebuie redus de la 2,2% pana la 1,4%. Comisia Europeana avertizeaza Guvernul ca trebuie sa gaseasca cel putin 10 miliarde de lei in plus pentru a indeplini acesta cerinta a reducerii deficitului. Consiliul Fiscal estimeaza ca suma este chiar mai mare – 17 miliarde de lei.

Klaus Iohannis a tras si el multe semnale de alarma pe tot parcursul campaniei privind bugetul pe anul viitor, iar luni, in calitate de presedinte ales i-a cerut premierului „sa pofteasca” cat mai repede cu bugetul in Parlament.

Ministrul Bugetului ar vrea sa profite de excedentul bugetar de anul acesta pentru a devansa o serie de plati care ar trebui facute in 2015. Chiar si asa, indeplinirea tuturor responsabilitatilor asumate face elaborararea bugetului o problema sensibila si foarte complicata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.