Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a construit Google un imperiu online al publicității, greu de evitat de editori și companii

google

Nexstar Media Group, cel mai mare furnizor de știri locale din SUA, a făcut un test pentru a vedea ce se întâmplă dacă timp de o lună nu mai folosește tehnologiile Google care plasează reclame pe site-urile sale, transmite publicația Washington Post preluată de mediafax.

Veniturile din publicitate ale Nexstar au scăzut semnificativ, în doar câteva zile. După un test scurt, Nexstar a reactivat reclamele furnizate de companie.

Google are probleme cu autoritățile din cauza poziției dominante pe care o are pe piața de publicitate online. Departamentul Justiției din SUA anchetează furnizorul de servicii online pentru a vedea dacă nu cumva abuzează de această poziție.

Washington Post a analizat mașina de publicitate a Google, care este „opacă” și complexă. Compania și-a consolidat poziția de broker de publicitate prin achiziția de firme din domeniu, cel mai cunoscut exemplu fiind DoubleClick, care a intrat în proprietatea Google în 2008. Autoritățile antitrust au aprobat atunci tranzacția în valoare de 3,1 miliarde de dolari, dar au avertizat că vor lua măsuri dacă Google va acționa în mod anticompetitiv.

Mai multe companii din industrie au acuzat Google că abuzează de poziția dominantă prin intermediul unor produse interconectate. Compania operează uneltele pentru vânzarea și cumpărarea de publicitate, dar și piața pe care sunt vândute reclamele.

Din această cauză, unii politicieni au cerut împărțirea gigantului în companii mai mici. De exemplu, senatorul Elizabeth Warren a propus separarea Google de DoubleClick. Compania s-a apărat spunând că modul în care sunt interconectate produsele sale le face atractive pentru furnizorii de conținut și furnizorii de publicitate. „Editorii folosesc tehnologia noastră pentru a accesa cererea de la 700 de parteneri, dintre care Google este doar o sursă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Peste 70% dintre marii editori folosesc tehnologia Google, numită DoubleClick for Publishers, potrivit Washington Post. Asta deoarece tehnologia este singura prin care poate fi accesată piața de publicitate AdX, deținută tot de Google. Aceasta din urmă, la rândul ei, este conectată cu un alt serviciu puternic de publicitate deținut de companie, AdWords, un serviciul publicitar online bazat în mare parte pe cuvinte cheie. Entitățile care utilizează AdWords pot crea anunțuri relevante utilizând cuvintele cheie pe care le vor utiliza persoanele care caută pe internet folosind motorul de căutare Google. Cuvântul cheie, atunci când este căutat, declanșează difuzarea anunțului. Anul trecut, Google a unit DoubleClick for Publishers și AdX într-un singur produs numit Google Ad Manager. Pachetul oferit de Google este atât de cuprinzător și dominant încât companiile și editorii nu îl pot evita fără a avea de suferit din punct de vedere financiar. Multe organizații care au folosit servicii rivale s-au întors la platformele Google după o perioadă. Unele au rezistat doar câteva luni fără acces la tehnologiile gigantului serviciilor online.

Per total, Google a consemnat venituri din publicitate în valoare de 116 miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu 22% comparativ cu 2017. Vânzările de publicitate au reprezentat, în 2018, 85% din cifra de afaceri a companiei.

Google a promis schimbări pentru a elimina avantajele pe care le are pe piața de publicitate în fața companiilor rivale. Însă editorii se plâng că aceste schimbări le reduc controlul asupra modului în care își vând spațiul publicitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.