Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a fost salvată o pacientă de la orbire permanentă

Radu Pop

Durerile de cap instalate brusc, la care se adaugă și o scădere a acuității vizuale (capacitatea ochiului de a distinge formele și dimensiunile obiectelor din jur), instalate la fel de repede, în doar câteva săptămâni, pot indica o afecțiune gravă – hipertensiune intracraniană idiopatică. În lipsa unui tratament prompt, boala poate avea complicații severe, ajungându-se chiar până la orbire definitivă. De aceea, consultul de specialitate, chiar de la primele simptome, este foarte important și nu trebuie amânat.

De foarte multe ori, pacienții cu astfel de probleme se adresează mai întâi medicului oftalmolog, care, în urma investigațiilor specifice, constată prezența unui edem papilar de cauză necunoscută. Însă este nevoie și de un control de neurologie, în vederea stabilirii corecte a diagnosticului. Pentru identificarea factorului care a produs un astfel de tablou clinic, se recomandă un examen imagistic angio-RM cu timp venos, în acest fel identificându-se, în foarte multe dintre situații, o îngustare (stenoză) a unei vene mari de la nivelul creierului – sinusul transvers sau sinusurile sigmoide.

La un pas de orbire permanentă s-a aflat și o pacientă, care a început brusc să nu mai vadă cu ambii ochi. Acest lucru a determinat-o să se prezinte de urgență la medic. După mai multe investigații imagistice efectuate la Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticul a fost stabilit: hipertensiune intracraniană idiopatică produsă cu stenoză strânsă a sinusului transvers.

Pentru rezolvarea cazului, echipa de radiologie intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR a optat pentru tratament minim invaziv, printr-o procedură de neuroradiologie intervențională, cu stentare venoasă cerebrală. Mai exact, în interiorul vasului de sânge s-a plasat un stent împletit. Acest lucru s-a realizat endovascular, prin puncția directă a venei jugulare stângi sub control radiologic și prin abord femural drept. Intervenția a durat patru ore și s-a încheiat cu succes. Rezultatele au putut fi observate imediat, din primele ore după intervenție, acuitatea vizuală fiind ameliorată considerabil. În plus, fiind o intervenție minim invazivă, pacienta s-a recuperat rapid, externându-se după numai trei zile de internare.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de neuroradiologie intervențională sunt realizate cu ajutorul celor două angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7, Laboratorul de Cateterism SANADOR fiind, de altfel, sigurul din țara noastră cu o astfel de dotare. Astfel, cu ajutorul acestor echipamente ultraperformante pot fi tratate endovascular, în condiții de maximă siguranță, chiar și cele mai complexe cazuri, cu rezultate remarcabile.

În plus, pentru stabilirea unui diagnostic corect, de certitudine, pacienții au acces la SANADOR la o gamă complexă de servicii de radiologie și imagistică medicală, realizate cu aparatură de top, precum și la o abordare pluridisciplinară, echipa de radiologie colaborând strâns cu specialiștii în neurochirurgie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.