Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a intrat coronavirusul în România - Datele oficiale arată că sute de mii de români întorşi în ţară au fentat carantina şi izolarea

Politia de Frontiera
Romania frontiera granita

De pe data de 26 februarie, când s-a înregistrat primul caz de infectare cu noul coronavirus în România, peste 2.146.000 de persoane au intrat în ţară, potrivit datelor raportate de Poliţia de Frontieră. Dintre aceştia, mai puţin de jumătate au respectat măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu, după cum reiese din analiza informaţiilor publice disponibile la acest moment.

În acest moment, nu avem cum să determinăm exact numărul total de carantinaţi/izolaţi în perioada scursă de la primul caz de COVID-19 până în prezent, pentru că Grupul de Comunicare Strategică comunică doar numărul celor în carantină/izolare din ziua comunicării. Nu ştim câte sunt intrări noi şi câte sunt ieşirile faţă de ziua precedentă. Aşadar, nu putem determina câţi oameni au intrat efectiv în carantină/izolare de la început până acum. Guvernul deţine aceste informaţii, într-o bază de date cu CNP-urile celor aflaţi în carantină/izolare, însă nu le comunică.

Ce putem stabili pe baza informaţiilor disponibile este doar numărul celor plasaţi în carantină/izolare în primele 14 zile ale intervalului (adica până să începem să avem ieşiri din carantină/izolare). Pe 29 martie, după 14 zile de stare de urgență, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau doar 8.666 de persoane. În aceeași perioadă au intrat în tară aproximativ 331.400 de persoane.

Pe 29 martie, după 14 zile de la instituirea stării de urgenţă (când s-a instituit carantina şi izolarea pentru cei intraţi în ţară), dacă adunăm carantinaţii şi izolaţii la domiciliu, rezultă un total de 141.307 persoane care erau sub un control relativ al autorităţilor. În acelasi inteval au intrat în ţara 350.600 de persoane. Deci doar 40% au fost carantinate/izolate, deşi era obligatoriu pentru toţi.

Pe 26 februarie, cand a fost confirmat primul caz, Guvernul a instituit carantina obligatorie pentru cei veniţi în ţară din zonele roşii şi izolarea la domiciliu pentru cei veniţi din alte zone. Ambele categorii timp de 14 zile. Până pe 10 martie, când au început să iasă din caratintă şi izolare primele persoane, în total carantinaţi şi izolaţi erau 11.612 persoane. În acelaşi interval au intrat în ţară 912.800 persoane. Teoretic, toţi aceştia ar fi trebuit să stea fie în carantină, fie în izolare, însă doar 1,3% au respectat obligaţia.

Faptul că Guvernul a scăpat de sub control situaţia românilor reveniţi în ţară era recunocut în martie de Adrian Streinu-Cercel, însă nici acesta nu dezvăluia adevărata amploare a fenomenului.

"Cel puţin 20% au scăpat de izolare şi carantină. Dintr-un milion. Aceste persoane, dacă sunt infectate, ele vor transmite. Dacă vor transmite la copii şi la tineret, nu e nicio problemă", spunea Adrian Streinu Cercel, pe 19 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.