Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a modificat Tudorel Toader Codul Penal și de procedură penală:Abuzul în serviciu, pedepsit aspru

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că în proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală nu va stabili niciun prag pentru abuz în serviciu.

Tudorel Toader a anunţat că va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, după care îl va pune în dezbatere publică.

Citește și: ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ

Mediafax a intrat în posesia proiectului de modificare a acestor Codrui. Astfel, așa cum promitea ministrul, pentru abuz în serviciu nu a fost impus un prag de la care infracţiunea să poată fi cercetată. Confomr proiectului, abuzul constituie fapta funcţionarului care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau a unei OUG.

Abuzul în serviciu este fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Pedeapsa pentru infracţiune este cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Citește și: Sclavă a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

În ceea ce priveşte conflictul de interese, acesta este definit, potrivit documentului, ca fiind fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentu o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori specifice rapoturilor dintre profesionişti. Pedepsa ar ajunge până la cinci ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.