Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a perturbat războiul din Ucraina industria energetică a Rusiei? După decenii de dominaţie, 'era Gazprom' se apropie de final

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Creşterea ofertei de gaze naturale lichefiate (GNL) a companiei ruse Novatek înseamnă că aceasta este pe cale de a depăşi Gazprom drept furnizor principal de combustibil al ţării în Europa, arată calculele Reuters.

Ascensiunea Novatek spre locul râvnit de top subliniază cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina industria energetică a Rusiei şi a lumii, pe măsură ce Europa se îndreaptă către GNL şi se îndepărtează de reţeaua de conducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea europeană de zeci de ani.

Gazul Rusiei, spre deosebire de petrolul său, nu este supus sancţiunilor occidentale, deşi Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului asupra combustibilului rusesc.

Uniunea Europeană a încercat deja să-şi reducă dependenţa de livrările Rusiei şi aspiră să înlocuiască gazul cu energie regenerabilă, încercând să-şi reducă emisiile.

În termen imediat, UE şi-a mărit importurile de GNL.

Novatek, fondată în urmă cu aproape 29 de ani, şi-a asigurat sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piaţa GNL după lansarea vastei sale fabrici Yamal LNG în nord-vestul Siberiei, în 2017.

Calculele Reuters, bazate pe cifrele din datele Refinitiv Eikon, au arătat că exporturile totale ale Gazprom de GNL şi livrări de gaze prin conducte către Europa au fost de aproximativ 13,8 miliarde de metri cubi (bcm) între 1 ianuarie şi 15 iulie.

Exporturile Novatek efectuate în regiune în aceeaşi perioadă s-au ridicat la 12,34 miliarde mc.

Gazprom şi Novatek nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Reuters.

”Gazprom probabil că a pierdut pentru totdeauna 65%-75% din cota sa istorică de pe piaţa europeană”, a declarat Ronald Smith de la BCS de la Moscova.

Totuşi, el a adăugat că va fi ”foarte dificil” pentru Novatek să înlocuiască complet Gazprom în Europa, deoarece clienţii rămaşi ai Gazprom au infrastructură limitată pentru a importa GNL.

Exporturile de gaze ale Gazprom, în principal către Europa, aproape s-au înjumătăţit anul trecut din cauza crizei politice legată de Ucraina şi după ce conductele submarine Nord Stream au fost avariate de explozii inexplicabile, în septembrie anul trecut.

Germania şi Italia rămân printre cei mai mari clienţi ai Gazprom din Europa.

Declinul conductelor

Rusia îşi propune să asigure o cincime din piaţa globală de GNL până în 2035, de la aproximativ 8% în 2022, în timp ce exporturile prin conducte ale Rusiei, furnizate exclusiv de Gazprom printr-o reţea construită de sovietici, sunt în scădere constantă.

Gazul natural este îngheţat la minus 163 Celsius pentru a-l converti într-un lichid care poate fi expediat către orice terminal de regazificare din lume, făcându-l mai flexibil decât gazul din conducte.

Pentru a-şi apăra poziţia, Gazprom a obţinut în 2006 o lege care i-a permis să devină singurul exportator de gaze naturale al Rusiei prin conducte şi gaze naturale lichefiate pe mare.

Dar Rusia a liberalizat de atunci comerţul cu GNL pentru a sprijini proiectele Novatek.

Între timp, Novatek a crescut producţia de la fabrica sa Yamal LNG din Arctica şi intenţionează să stimuleze şi mai mult producţia de GNL la noile sale proiecte, care urmează să fie puse în funcţiune în următorii ani.

Conducerile Novatek şi Gazprom au legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi s-au confruntat public cu privire la profilul crescând al Novatek pe piaţa europeană de gaze, care reprezenta două treimi din vânzările totale de gaze ale Gazprom.

Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, este un aliat al lui Putin de când au lucrat împreună la începutul anilor 1990 în primăria din Sankt Petersburg, fosta capitală imperială a Rusiei.

Miller s-a mutat la Moscova în 2000, când Putin a fost ales pentru prima dată preşedinte rus. Un an mai târziu, a fost numit director general al Gazprom.

Ghenadi Timcenko, de asemenea un aliat de lungă durată al lui Putin, a demisionat din consiliul de administraţie al Novatek în martie 2022, după ce a fost vizat de sancţiuni.

Timcenko a spus că deţinea câteva companii comerciale în şi lângă Sankt Petersburg în anii 1990, când Putin lucra în biroul primarului oraşului. El fusese listat printre cei mai mari acţionari ai Novatek, înainte ca această companie să înceteze să mai dezvăluie acţionariatul, în urmă cu câţiva ani.

Timcenko a contestat de mult monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze ruseşti, spunând în 2012 că europenii doresc să aibă o alternativă la Gazprom.

La acea vreme, el a criticat şi politica Gazprom în Europa, care, a spus el, a contribuit la o scădere a cotei de piaţă.

"Cred că campania de marketing a Gazprom Export a dus la scăderea cotei sale europene... Gazul natural lichefiat a ajuns deja pe piaţă. În esenţă, apare o nouă piaţă de gaz, mai ieftină; trebuie să vedem astfel de lucruri", a declarat Timcenko pentru revista Forbes, în 2012.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.