Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a pus mâna Lukoil pe rafinăria Petrotel Ploiești

Petrotel

Lukoil a deveni actionar majoritar la rafinaria Petrotel din Ploiesti in guvernarea CDR, in contextul unui lng sir de privatizari de rasunet din economia romaneasca, precum Romtelecom.

In august 1997, datoriile totale ale Petrotel sufocau societatea si era inclusa pe lista societatilor in curs de lichidare. Situatia disperata a determinat adunarea generala a actionarilor sa ia decizia de inchidere a Petrotel. La acel moment, rafinaria avea 6.100 de angajati, dintre care 350 au fost pensionati, iar restul au fost trimisi in somaj.

Salvarea a venit de la compania rusa Lukoil, care a cumparat, in luna februarie 1998, sub guvernul Victor Ciorbea, 51% din actiuni. La scurt timp dupa intrarea rusilor pe piata, rafinaria Petrotel a revenit la aproximativ 4.000 de angajati.

A fost prima mare privatizare romaneasca din anul 1998. Rusii s-au angajat să investească 189 milioane de dolari pentru retehnologizări. Materia primă urma să vină din bazinul petrolier situat în jurul Mării Caspice.

Pachetul majoritar de acţiuni al rafinăriei a fost preluat de Lukoil pentru suma de 53,2 milioane de dolari. Achizitia s-a parafat la data de 3 februarie 1998.

Contractul de privatizare a fost semnat de FPS, condus la acea vreme de Sorin Dimitriu.

In prezent, Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Amenintarile privind numarul de 3.500 de angajati Lukoil care vor deveni someri ar fi sunt neconforme cu realitatea. Potrivit ZF, companiile vizate de ancheta procurorilor sunt Petrotel-Lukoil (436 angajati), Lukoil Energy & Gas (135 angajati), Lukoil Lubricants East Europe (83 angajati), Agentia Lukom-A-Romania (395 angajati) si TP LOG Services (117 angajati), adica un total 1.166 de angajati.

Rafinăria Petrotel-Lukoil a fost fondată în anul 1904 de către Societatea Româno-Americană sub numele de Rafinăria Româno-Americană. În anul 1979, a fost redenumită Rafinăria Teleajen, după numele râului din apropiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.