Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a reușit Rusia să pună pe fugă coronavirusul: Măsurile draconice luate de autorități de la începutul anului

http://www.aljazeera.com/
rusia rostov pe don

Numărul total de cazuri COVID-19 confirmate la nivel global a depăşit 118.000. De asemenea, numărul oficial al deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la aproape 4.300 în cursul zilei de miercuri. Rusia, statul cu cea mai mare suprafaţă de pe glob, care are frontieră internaţională cu 16 state, inclusiv China, nu a raportat niciun deces, iar persoanele infectate s-au vindecat.

Ce a făcut Rusia?  Prevenţie, reacţie rapidă, facial recognition (la fel ca Israel), oprire la graniţă, testare permanentă, expulzare, monitorizare, oprirea importurilor, exporturilor, călătoriilor, măsuri draconice:

FOTO - Medicii au rămas șocați: Cum arată radiografia pulmonară a unei tinere cu coronavirus

Cronologia evenimențială, potrivit presacurata.ro:

22 ianuarie 2020.  Rusia îşi întăreşte controalele la toate frontierele ţării şi impune carantină la toate intrările în ţară. Rusia face verificări dure, foloseşte sistemul facial recognition pentru a identifica purtătorii de coronavirus (metodă folosită ulterior şi de Israel),  opreşte exportul măştilor şi echipamentelor, face verificări la metrou şi interzice evenimente în şcoli. Anunţă că lucrează la un vaccin.
23 ianuarie 2020.  Rusia limitează accesul în ţară pe frontiera cu China. Cetăţenii oraşelor apropiate au fost anunţaţi să evite orice contact cu chinezi.
30 ianuarie 2020.  Pe aeroportul din Moscova toţi pasagerii sunt testaţi cu camere termale, inclusiv la bordul avioanelor. China avea atunci raportate deja 7711 de persoane infectate şi 170 de decese.
30 ianuarie 2020.  Ministerul Sănătăţii din Rusia anunţă că a identificat un tratament trio pentru a atenua efectele coronavirus la adulţi: ribavirină, lopinavir/ritonavir şi interferon beta-1b. Acest tratament este folosit de obicei pentru pacienţii care au hepatita C, HIV şi scleroză multiplă. Ministerul Sănătăţii din Rusia spune că acest tratament e eficient pentru oamenii aflaţi în carantină pe coronavirus şi intenţionează ca acesta să fie prescris doctorilor din spitalele ruse.
Ribavirin, spune ministerul rus al Sănătăţii, a fost folosit împotriva SARS în 2003, potrivirea fiind de 79,5%. Ministerul rus al Sănătăţii recomandă ca medicaţia să fie folosită la 2 zile după ce a existat contactul cu o persoană infectată de coronavirus. Mai recomandă norme sanitare şi de igienă cum ar fi spălarea m'inilor şi purtarea măştilor de protecţie. Spune că există riscul ca epidemia de coronavirus să intre în Rusia, China av'nd deja peste 7700 de cazuri confirmate şi deja 170 de decese.

Moise Guran a DEMISIONAT din funcția de strateg al alianței USR-PLUS: Este o diferență de principii

31 ianuarie 2020.  Viceprmierul rus, Tatiana Golikova anunţă că nu mai primeşte în ţară niciun cetăţean venit din China. Sunt suspendate vizele tuturor celor care vin din China sau ţări asiatice.
31 ianuarie 2020 . Rusia avertizează populaţiei asupra igienei, părului, cere să se evite îmbrăţişările şi saluturile.
31 ianuarie 2020 . Primele 2 cazuri de coronavirus apar în Rusia. 2 chinezi care între timp s-au recuperat.
2 februarie 2020 . Compania de stat rusă opreşte pe perioadă nelimitată trenurile din China, inclusiv ruta Beijing- Moscova.
3 februarie 2020 . Rusia opreşte importul fructelor şi legumelor din China.
4 februarie 2020 . China testează un antivirus cu Rusia. Av'nd în vedere că simptomele sunt similare, Triazavirin, care a fost dezvoltat de Rusia (Ural Federal University, Academia Rusă de Ştiinţe) pentru a combate H5N1, Bird Flu, febra Rift Valley, Ebola şi virusul West Nile, este sub lupa oamenilor de ştiinţă, fiind eficient pe 15 tipuri de răceală. Ministrul Sănătăţii rus confirmă schimbul de experienţă cu China dar spune că aşteaptă mostrele din China. „Ne ia în mod efectiv de la 2 la 5 luni să facem studii preclinice. Pentru a face asta, avem nevoie de a live native virus. Din păcate, în acest moment, nu avem acest live native virus”, a declarat ministrul Serghei Kraevoi.
5 februarie 2020.  144 de ruşi au fost evacuaţi din Wuhan, epicentrul coronavirus, şi au intrat direct în carantină.
6 februarie 2020.  Kremlinul verifică toţi angajaţii. Le ia temperatura ca măsuri de precauţie. Măsuri împotriva coronavirus se iau şi pentru protecţia preşedintelui rus, Vladimir Putin.
9 februarie 2020.  La 1500 km de Moscova, autorităţile ruse fac centre locale de carantină după ce rezidenţii au format scuturi umane pentru a opri orice cetăţean care vine din China să intre în ţară.
10 februarie 2020 . Sistemul de apărare S-400 pe care Rusia trebuia să-l livreze Chinei, partener al său strategic, este am'nat, anunţă producătorul statului rus de armament, Rosoboronexport.
12 februarie 2020 . Rusia dă drumul din spitalul din oraşul siberian Chita unui cetăţean chinez recuperat după coronavirus.
19 februarie 2020 . Cei 144 de cetăţeni ruşi recuperaţi de ambasada rusă din provincia Hubei părăresc zona de carantină din Siberia, după a 14-a zi.
20 februarie 2020 . Rusia reiterează: orice cetăţean venit din China este interzis în Rusia, indiferent de motivul vitzitei: serviciu, privat, educaţie, turism.
20 februarie 2020.  Ministrul de Finanţe rus, Anton Siluanov, spune că prezenta criză coronavirus face ca Rusia să piardă din comerţul cu China 1 milion de ruble (15,68 milioane de dolari) pe zi.
20 februarie 2020 . 2 cetăţeni ruşi de pe vasul Diamond Princess au fost spializaţi. Numărul ruşilor infectaţi ajunge la 3.
21 februarie 2020 . 2500 de oameni veniţi din China sunt plasaţi direct în carantină şi monitorizaţi cu tehnologia faciak recognition, declară primarul Moscovei, Sergei Sobyanin.
23 februarie 2020 . 8 ruşi de pe vasul Diamond Princess au fost spializaţi. Plus alte 3 cazuri de coronavirus. Toţi cei 8 pacienţi, inclusiv celelalte 3 cazuri în care oamenii şi-au revenit, au ieşit din spital pe 8 martie 2020.
24 februarie 2020 . 25 de ucrainieni evacuaţi şi ei din Hubei, aflaţi la bordul navei în carantină au refuzat să intre în ţara lor.
26 februarie 2020 . Rusia suspendă toate zborurile din Coreea de Sud încep'nd cu 1 martie, except'nd pe cele operate de Aeroflot şi Aurora, anunţă vicepremierul rus.
26 februarie 2020 . Rusia nu mai acordă vize cetăţenilor iranieni şi cere oamenilor să nu mai plece în Italia. Extinde toate restricţiile p'nă pe 1 aprilie 2020.
26 februarie 2020 . Ambasada Chinei în Rusia cere Moscovei să nu mai verifice chinezii de pe transportul public. Poliţia moscovită şi angajaţii de la metrou verificau chinezi de semne de coronavirus.
26 februarie 2020 . 2 cetăţeni ruşi sunt carantinaţi în Tenerife, 1 în Insulele Canare după ce un doctor italian a fost testat pozitiv pentru coronavirus.
27 februarie 2020 . Ministrul Transporturilor rus anunţă că suspendă tot traficul venit din Nisa, Franţa.
27 februarie 2020 . Autorităţile moscovite identifică 88 de persoane care au violat carantina după ce s-au întors din China. Persoanele au fost identificate prin sistemul face recognition.
27 februarie 2020 . Rusia dezvoltă 5 prototipuri pentru un vaccin împotriva coronavirus.
27 februarie 2020 . Agenţia Federală de Turism a Rusiei recomandă tour operatorilor să suspende toate călătoriile pe Italia, Coreea de Sud şi Iran.
28 februarie 2020 . Rusia îi scoate din ţară pe cei 88 de cetăţeni străini, identificaţi prin face recognition, pentru că nu au respectat carantina pe coronavirus.
28 februarie 2020 . Rusia nu mai acordă viză cetăţenilor din Correa de Sud, încep'nd cu 1 martie. Se suspendă vizele pentru iranieni, italieni, sud coreeni.
28 februarie 2020 . Şcolile din Moscova nu mai fac lecţii de înot, se interzic evenimentele cu participare a unui număr mare de oameni.
2 martie 2020 . Primul caz confirmat de coronavirus în Moscova. Un rus venit pe 21 februarie 2020, din vacanţă, din Italia. A fost spitalizat pe 27 februarie 2020. Şi-a revenit pe 6 martie.
3 martie 2020 . În metroul moscovit se fac verificări în staţii pentru a se afla temperatura pasagerilor, anunţă primarul Moscovei.
4 martie 2020 . Rusia suspendă exportul de mănuşi medicale, bandaje medicale şi costume de protecţie.
4 martie 2020 . Gazprom îşi suspendă toate călătoriile în afara ţării.
5 martie 2020 . Vicepremierul adjunct, Andey Belousov, anunţă că anulează lucrările Forumului Economic de la St. Petersburg care urma să fie prezidat pe Vladimir Putin în perioada 3-6 iunie 2020.
5 martie 2020 . Primul caz de coronavirus apare în St. Petersburg. Un t'năr italian venit în Rusia pe 29 februarie. A fost spitalizat pe 2 martie 2020.
5 martie 2020 . Primarul Moscovei anunţă că are plan de urgenţă pentru a închide capitala dacă este nevoie.
5 martie 2020 . Aeroflot, compania de stat rusă, anunţă că suspendă zborurile pe ruta Hong Kong.
5 martie 2020 . Rusia anunţă al 7-lea caz de infecţie cu coronavirus. Un cetăţean italian care venise în Rusia pe 29 februarie, care a ajuns la spital pe 2 martie, a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi este tratat într-o locaţie necunoscută.
5 martie 2020 . Oameni de afaceri ruşi îşi anulează călătoriile de afaceri în afara Rusiei la recomandarea ministrului Sănătăţii care restricţionează călătoriile externe.
5 martie 2020 . Studenţii de la Universitatea din St. Petersburg sunt plasaţi toţi în carantină şi li se interzice să iasă din clădire după ce un student italian a fost spitalizat fiind diagnosticat ca purtător de coronavirus. Oamenii monitorizaţi în St. Petersburg pentru coronavirus sunt 44.
6 martie 2020 . Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin anunţă stare de alertă, ordon'nd ruşilor care s-au întors din China, Coreea de Sud, Iran, Franţa, Germania, Italia şi Spania să intre în autoizolare pentru 2 săptăm'ni.
6 martie 2020 . Rusia anunţă că a făcut deja 51.000 de teste pe coronavirus în toată ţara.
6 martie 2020 . 6 cazuri noi sunt confirmate, 5 din Moscova şi 1 din Nizhny Novgorod, la 600 de km de capitală. Toate av'nd legătură cu Italia.
6 martie 2020 . 7 pasageri ruşi de pe vasul Diamond Princess care au fost trimişi în Rusia sunt plasaţi în carantină în Siberia. 2 încă aşteaptă rezultatul testelor.
7 martie 2020 . Alte 4 cazuri au fost confirmate, 3 în Lipetsk şi 1 în St. Petersburg. Toate pe legătură cu Italia. Cazurile de coronavirus ajung în Rusia la 14.
8 martie 2020 . Autorităţile de la Moscova anunţă închisoare de p'nă la 5 ani pentru cei care au venit din focarele de coronavirus şi nu au intrat în autoizolare.
9 martie 2020 . Alte 3 cazuri au fost confirmate în Moscova, toate în legătură cu Italia, cetăţeni care vizitaseră ţara.
9 martie 2020 . Aeroflot nu mai zboară pe ruta Hong Kong.
10 martie 2020 . Autorităţile ruse recomandă oamenilor să evite transportul public, mallurile, zonele publice, aglomeraţiile, magazinele, zonele de sport şi entertainment mai ales în orele de v'rf.
11 martie 2020 . Alte 8 cazuri sunt confirmate în Rusia, 6 în Moscova, 2 în Moscova Oblast. Toate persoanele au venit din Italia.
11 martie 2020 .  Zboruri către şi înspre Rusia nu se mai fac din China, Coreea de Sud, Iran, Franţa, Germania, Italia, Spania, Hong Kong şi alte state care raportează cazuri cresc'nde de coronavirus.
11 martie 2020 .  Total cazuri confirmate Rusia: 28. 3 oameni şi-au revenit.
11 martie 2020 .  Rusia interizice adunările mai mari de 5000 de oameni p'nă pe 10 aprilie 2020. Totul se aplică domeniilor sportive, entertainmentului, evenimentelor publice sau orice alt tip de evenimente.
11 martie 2020 .  Thailanda suspendă vizele pentru 18 ţări, inclusiv Rusia.
11 martie 2020 .  Adjunctul Dumei de Stat, Pyotr Tolstoy, intră în autoizolare după ce a călătorit din Paris în Moscova. Scrie pe Facebook că e sănătos dar lucrează de acasă.
11 martie 2020 .  Ministrul Apărării rus anulează Conferinţa Internaţională pe Securitate de la Moscova la care urmau să participe 1000 de delegaţi din 115 ţări în perioada 22-23 aprilie 2020.
11 martie 2020 .  Vladimir Putin promovează pe criza coronavirus o reformă constituţională care i-ar putea permite să răm'nă la putere peste termenele legale din prezent. Adică după anul 2024. Duma de stat aprobă cu 383 voturi pentru, 43 de abţineri, 24 de absenţe şi niciun vot împotrivă, modificarea Constituţiei care îi permite lui V.V.Putin să rămână preşedinte al Rusiei p'nă în 2036. Proiectul trebuie aprobat de Consiliul Federaţiei Ruse, de Curtea Constituţională rusă şi de un referendum programat în aprilie 2020.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.