Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a scăpat de închisoare un viceprimar care a comis o fraudă cu fonduri europene falsificând 100 de acte

judecator justitie

Fostul viceprimar al municipiului Sibiu, Alexandru Dumbravă, s-a ales cu o condamnare cu suspendare și muncă în folosul comunității, potrivit Adevărul.

Parchetul European l-a acuzat de un prejudiciu de aproximativ 34.500 de euro.

Frauda cu fonduri europene a fost săvârșită în perioada în care a deținut postul de director al Casei Corpului Didactic (CCD) Sibiu (2018 – 2019), după care a fost numit inspector școlar general.

În cursul acestei săptămâni, în urma semnării unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului European, magistrații Tribunalului București au decis să-l condamne pe fostul viceprimar (PNL) la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare.

Fals material în peste 100 de acte

În sentința pronunțată se specifică, printre altele: „Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul European, prin procurorul european delegat în România, cu inculpatul Dumbravă Alexandru-Petru, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene (șase acte materiale) și fals material în înscrisuri oficiale (103 acte materiale)”.

În ciuda numărului mare de documente falsificate, cele două pedepse primite au fost contopite, fiind aplicată cea mai grea dintre ele, la care s-a adăugat un spor de trei luni reprezentând o treime din cealaltă sancțiune.

Pe lângă vizitele permanente la Serviciul de Probațiune Sibiu sau din partea consilierului desemnat cu supravegherea sa, va trebui să urmeze un program de reintegrare socială, constând în doar două luni de muncă neremunerată în folosul comunității, desfășurată la alegere în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Sibiu sau la Biblioteca Județeană ASTRA.

Sentința nu este definitivă și poate depune apel în termen de10 zile de la comunicarea hotărârii judecătorești, dar având în vedere acordul de recunoaștere încheiat, cel mai probabil va fi de acord cu pedeapsa primită.

Și-a dat demisia de la Primărie, dar s-a întors la școală ca director

Alexandru Dumbravă a fost acuzat de procurorii europeni că a intenționat să obțină 700.000 de euro, dar prejudiciul efectiv produs a fost de aproximativ 34.500 de euro.

În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, pentru a obține finanțare nerambursabilă în cadrul mai multor proiecte proiecte europene derulate la nivelul CCD Sibiu (POCU), a falsificat peste 100 de documente oficiale în care a înscris „fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

La începutul lunii august a acestui an, Alexandru Dumbravă a demisionat din funcția de viceprimar PNL, dar și de consilier local. În schimb, a solicitat să-și ia în primire postul de director al Școlii Gimnaziale din Roșia, funcție pe care a obținut-o în urma unui concurs susținut în 2021, la un an de când deținea funcția de viceprimar. Postul a rămas de atunci rezervat.

Primărița Sibiului, Astrid Fodor, a mărturisit, la vremea respectivă, că a sperat să fie vorba despre o greșeală și că a fost surprinsă de admiterea vinovăției. A recunoscut că deși faptele s-au produs înainte de a deține postul de viceprimar, scandalul creat de Alexandru Dumbravă a pătat imaginea instituției și funcția publică în general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.