Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum actioneaza si cum sa recunoastem 'acoperitii' din presa

presa, ziare

Jurnalistul Radu Moraru a dezvaluit faptul ca s-a incercat in 2012 racolarea sa de catre SRI pentru a deveni ofiter acoperit in calitatea sa de jurnalist. SRI i-ar fi promis ca in sase luni de la inceperea colaborarii cu ei va primi gradul de general in baza unei diplome de doctorat (ce urma sa fie obtinuta tot in 6 luni) de la Colegiul National de Aparare.

Tinand cont de aceste dezvaluiri si de cele facute de Robert Turcescu - autodeclarat ofiter acoperit - Sorin Rosca Stanescu face o analiza, din arest, privind modul in care actioneaza ofiterii acoperiti in presa.

"Ce ar fi putut face Radu Moraru in calitate de ofiter acoperit? Ar fi invitat persoanele indicate de stapani. Adica, de tandemul Maior – Coldea, pe de o parte, si gruparea politica condusa de Gabriel Oprea, pe de alta parte. Ar fi refuzat sa ii invite in studio pe altii. Pe indezirabili. Ar fi difuzat anumite informatii, „pe surse”, prin care urma sa fie manipulata opinia publica. Ar fi atacat o serie de oameni politici. I-ar fi protejat pe altii. In final, ar fi mintit, in mod grav, telespectatorii.

Radu Moraru sustine ca a refuzat aceasta oferta si trebuie sa-l credem pe cuvant. La fel cum trebuie sa-l credem pe cuvant pe Robert Turcescu care sustine ca, dimpotriva, a acceptat oferta si a lucrat, mult timp, ca un fals jurnalist, fiind, in realitate, un agent acoperit al politiei politice", scrie Sorin Rosca Stanescu.

El considera ca exemplele lui Morar si Turcescu sunt relevante atat pentru a descoperi cum actioneaza ofiterii acoperiti din presa, dar si cum sunt ei racolati si cum pot fi ei recunoscuti si deconspirati.

"Fapt este ca si intr-un caz si in celalalt, modul de operare este acelasi. In numele Serviciului Roman de Informaţii şi pe bani publici, seful acestui serviciu, conducatorul operativ al acestuia, in coniventa cu un membru marcant al guvernului, racoleaza un cunoscut jurnalist, propunandu-i o serie de avantaje,  pana la urma din bani publici. Pentru ca, gradele, nu-i asa, sunt insotite si de solde. Iar acestea sunt, ca sa ma exprim elegant, „avantaje” la vedere. Cele nevazute sunt, desigur, mult mai importante. Iar persoana racolata urmeaza sa-i insele pe beneficiarii informatiilor. Sa faca, la randul ei, politie politica.

Rezulta ca este relativ simplu, in masura in care ar exista o vointa politica, ca de la nivelul CSAT – pentru ca acum avem, clar, de-a face cu un pericol la siguranta nationala – sa fie solicitate oficial toate informatiile privind asemenea tentative, reusite sau nereusite. In caz contrar, banuiesc ca este, relativ simplu, ca o organizatie a societatii civile, care o fi ea, sa intre in site-ul Colegiului National de Aparare si sa ia lista persoanelor care s-au invartit de diverse diplome, inclusiv de doctorat. Daca ele sunt obtinute peste noapte, este clar ca avem de-a face cu racolari. Si este de presupus ca si in celelalte cazuri de studii, hai sa le zicem, facute la timp, vom putea gasi pepiniera viitorilor ofiteri acoperiti.

Dar Radu Moraru mai semnaleaza ceva ce stim si noi de mai mult timp. Modul in care Serviciul Roman de Informatii a „operat” in cazul unui alt post de televiziune. Cum a aparut in presa ofiterul acoperit Sebastian Ghita. Cum a fost el impins si ajutat de catre SRI sa-i rupa televiziunea lui Sorin Ovidiu Vantul si, apoi, sa infiinteze Romania TV. Cat de implicat a fost Traian Basescu in asemenea operatiune? Extrem de implicat. O sugereaza, fara sa vrea, chiar Radu Moraru. La fel cum, tot fara sa vrea, l-a infundat, pana in gat, in mocirla, pe fostul presedinte, doamna Elena Udrea, relatand cum acesta controla televiziunile prin SRI.

Ce mai asteapta cei care afirma ca sunt responsabili pentru sanatatea morala a societatii romanesti? De ce nu sunt imediat investigate asemenea cazuri extrem de grave? De ce nu li se pune capat? Intrebarile de mai sus pot suna pesimist. Eu, insa, sunt optimist. Cred ca pentru acestia asistam la inceputul sfarsitului", conchide Sorin Rosca Stanescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.