Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ajungem să avem plastic în organism; Ce descoperire au făcut cercetătorii

MFE
HPV screening medicina cercetare

Particule mici de plastic pot intra în corpul uman prin aerul pe care îl respirăm și prin alimentele pe care le consumăm, atestă un nou studiu realizat de cercetătorii austrieci, potrivit 360MEDICAL.ro.

Oamenii de știință, care au examinat probe de scaun de la opt persoane din diverse zone geografice de pe glob, au descoperit că toate conțineau bucăți de plastic.

'Această mică serie de cazuri prospective a arătat că diverse microplastice erau prezente în scaunul uman și niciun eșantion nu este lipsit de acestea. Sunt necesare studii mai mari pentru a valida aceste constatări și este urgentă cercetarea privind originile microplasticelor ingerate de oameni, potențialul de absorbție intestinală și efectele asupra sănătății umane', a declarat dr. Philipp Schwabl de la Universitatea Medicală din Viena, citat de Reuters.

Citeşte şi: Cancerul pare să fie motivul de deces al celor bogaţi; Ce spun cifrele

Pentru a avea o idee despre cât de răspândită ar putea fi ingestia de plastic, cercetătorii au ales opt ​​voluntari care erau dispuși să țină un jurnal alimentar timp de o săptămână și apoi să trimită o probă de scaun pentru analiză.

Voluntarii studiului au provenit din întreaga lume: Japonia, Rusia, Olanda, Regatul Unit, Italia, Polonia, Finlanda și Austria. Jurnalele lor alimentare au arătat că toți au avut posibilă expunere din plastic prin ambalaje și sticle. Niciunul dintre voluntari nu a fost vegetarian. Șase din cei opt consumaseră pește oceanic.

Probele de scaun au fost testate la Agenția de Mediu Austria pentru 10 tipuri de plastic cu o procedură analitică recent dezvoltată. În nouă probe de scaun s-au găsit până la nouă materiale plastice diferite, cu bucăți cu dimensiuni cuprinse între 50 și 500 micrometri.

Cele mai frecvente materiale plastice găsite au fost polipropilena și polietilen tereftalatul. Probele au conținut, în medie, 20 de particule microplastice la 10 g de scaun.

Citeşte şi: Un cercetăror român este finanţat de UE pentru proiectul său legat de secvenţierea ADN-ului; Cum a convins Uniunea

Cercetătorii au identificat particulele mai ales sub formă de fragmente și filme și mai rar ca sfere sau fibre.

Oamenii de știință nu au putut stabili de unde provin microplasticele sau cum au fost ele ingerate. Dar, pentru că au existat diferite tipuri de plastic, cercetătorii bănuiesc că există surse multiple, de la procesarea alimentelor și ambalaje la crustacee și sare de mare.

De asemenea, cercetătorii nu știu cum bucățile de plastic ingerate ar putea afecta sănătatea, dar cel puțin la animale microplasticele și nanoplasticele ingerate se pot transfera în țesuturi gastrointestinale sau alte organe și pot provoca efecte potențiale dăunătoare asupra sănătații, au mai precizat autorii cercetării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.