Un studiu recent realizat în Statele Unite aduce o perspectivă neașteptată asupra felului în care se dezvoltă dependența de alcool și asupra modului în care alcoolul afectează ficatul. Potrivit autorilor, alcoolul activează în corp o cale metabolică similară celei prin care sunt procesate zaharurile. În urma acestui proces, organismul începe să genereze fructoză, un compus care amplifică nevoia de consum și influențează comportamentele asociate dependenței.
Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că, atunci când această cale metabolică este blocată, animalele își pierd interesul pentru alcool și nu mai prezintă semne de abstinență sau comportament compulsiv.
Responsabilă pentru declanșarea acestui mecanism este ketohexokinaza, o enzimă deja cunoscută pentru rolul său în metabolizarea fructozei. Echipa de cercetare a observat că șoarecii care nu aveau această enzimă consumau mult mai puțin alcool și prezentau o activitate neuronală redusă în regiunile cerebrale asociate dependenței.
Profesorul Miguel A. Lanaspa, coordonatorul studiului, subliniază că alcoolul nu acționează doar ca o toxină hepatică, ci modifică modul în care organismul gestionează zaharurile, creând un cerc vicios între consum și degradarea organelor, scrie publicația Medonet.






























Comentează