Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea obține Moldova un contract avantajos de la Gazprom

zdbc.ro
gaze

A expirat ieri contractul de import al gazelor naturale de la Gazprom, dar a fost imediat prelungit cu o lună pentru renegocierea unui contract nou pe termen mai lung cu concernul rus. Vicepremierul responsabil cu economia, Andrei Spînu, a spus că autoritățile moldovene speră să obțină un preț bun, transmite europalibera.org.

Dar negocierile au loc în timp ce prețul gazelor pe piața europeană a atins cote record, Gazpromul are o poziție solidă și joacă dur, după ce și-a diversificat căile de export către europeni, ocolind Ucraina și pe la sud, și pe la nord, iar R. Moldova nu prea are alternativă pentru că chinuitul gazoduct Iași – Ungheni încă nu a fost dat în folosință.

Andrei Spînu, viceprim-ministrul din guvernul Gavrilița responsabil de negocierile cu furnizorul rus, a spus azi, în ziua expirării înțelegerii anterioare, că autoritățile guvernamentale depun eforturi pentru obținerea unui nou acord cu Gazprom: spre sfârșitul acestei luni, pe termen lung și în condiții atât cât se poate de bune în situația actuală.

Cât timp durează negocierea, a mai spus Spînu, facturile nu vor crește, iar impactul creșterilor ulterioare vor fi cu siguranță atenuate prin compensații, pe care guvernul va avea grijă să le ofere cetățenilor, a dat asigurări demnitarul:

„Acest preț pe care îl avem la nivel european și pe toate piețele este o situația excepțională care se întâmplă la nivel global.

Căutarea vinovatului în această situație este din punctul nostru de vedere o greșeală...

Noi facem tot posibilul ca să discutăm și să avem un contract bun pe termen mai lung cu Gazprom și astfel să asigurăm nu preț bun pentru țara noastră, iar în final discutăm cum să ajutăm cetățenii ca aceste ridicări de prețuri care se întâmplă la nivel regional să nu-i afecteze. Și, cum am menționat, această prelungire cu o lună, nu va afecta în nici un fel facturile care sunt achitate de cetățeni.”

R. Moldova va importa în octombrie gazele de la Gazprom la un preț de 790 de dolari mia de metri cubi, a mai spus în aceeași conferință vicepremierul Spînu, iar Vadim Ceban, șeful întreprinderii moldovene importatoare de gaze, a confirmat tot astăzi acest preț pentru importurile din octombrie.

La început de an, R. Moldova plătea Gazprom-ului 130 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar ulterior prețul a crescut, urmând și trendul ascendent de pe piața internațională, și ajuns acum la o cifră de șase ori mai mare.

La fel ca vicepremierul Spînu, și Vadim Ceban a confirmat azi că efectele substanțialei scumpiri nu se vor răsfrânge imediat asupra facturilor. „E o situație de scrută durată însă.

Cu cât agenția energetică va întârzia mai mult cu ajustarea tarifelor interne, cu atât mai mare va fi creșterea ulterioară,” a spus, însă, Ceban în aceleași discuții de azi cu jurnaliștii unui canal de știri economice de pe Telegram.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a căutat, pe de altă parte, să liniștească consumatorii: „Sigur că guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor noștri. Înțelegem că situația este complicată, dar vă garantăm că vom ține prețurile sub control.

Până găsim soluția optimă pentru cetățeni, vom lua toate măsurile care pot fi luate pentru a nu opera nici o scumpire în facturi.

Vestea bună pentru țara noastră comparativ cu anul trecut e că anul trecut aveam un guvern izolat de finanțarea internațională.

Acum țara noastră are ușile deschise și, precum ați văzut din vizitele la Bruxelles, bugetul țării va sta mult mai bine...

Vom trece cu bine peste această situație dificilă, pe care noi nu am meritat-o, nu am cauzat-o, noi ca țară, dar cu care trebuie să ne confruntăm. Mergem împreună, hotărând ce trebuie să facem pentru țara noastră.”

Optimismul în rândul experților este, pe de altă parte, mult mai moderat. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că o lună nu va fi de ajuns pentru atingerea noii înțelegeri, și mai îndoielnică fiind însă capacitatea R. Moldova de a obține un preț bun, în condițiile în care țara este în continuare total dependentă de gazele ruse.

Un gazoduct construit anii trecuți pentru primirea gazelor naturale din România nu este finalizat încă, dar chiar dacă ar fi, a sugerat Andrei Spînu astăzi, nu ar ajuta prea mult în condițiile unor recordurilor de prețuri pe piața internațională ca cele de acum.

Fostul șef al agenției energetice moldovene, Victor Parlicov, la rândul lui, crede că o altă vulnerabilitate a R. Moldova este dependența de energia și rețele electrice din regiunea sa estică, care, fiind controlată de la Moscova, nu i-ar permite Chișinăului să-și folosească nici măcar pârghiile pe care le are la îndemână, ceea ce ar face ca țara să intre într-un nou sezon rece fără o alternativă viabilă gazelor ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.