Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au putut realiza așa ceva? Misterul zidurilor de piatră incașe ar putea fi în cele din urmă dezlegat

bridgemanimages.com

Zidurile incașe din piatră din Peru au captivat imaginația arheologilor și a turiștilor deopotriva. Realizate din blocuri de piatră neregulate care se potrivesc atât de precis încât nici o lamă de ras nu ar putea trece prin îmbinările dintre ele, aceste structuri au provocat curiozitatea oamenilor de știință de-a lungul a sute de ani. Cum a fost posibil ca o civilizație fără acces la unelte de fier să creeze ziduri atât de elaborate și sofisticate? Ce tehnici de construcție au aplicat incașii pentru a realiza aceste minuni arhitecturale?

A apărut o nouă explicație care pune la îndoială credințele de mult timp. Potrivit acestei ipoteze, incașii au folosit un tip de lut strălucitor roșiatic, compus în principal din cuarț și feldspat, pentru a-și perfecționa zidăria de piatră.

A fost delegată tehnologia misterioasă din jurul zidurilor incașe?

Acest ,,noroi” le-a permis constructorilor să creeze pietre perfect îmbinate de diferite forme și dimensiuni. Conținutul ridicat de cuarț și feldspat din structurile de piatră din Peru susține această teorie.

Misterul zidurilor de piatră incașe ar putea fi în cele din urmă dezlegat, dezvăluind o poveste fascinantă de inginerie și inovație antică. Pentru detalii, urmăriți clipul video de mai jos.

Fascinantul complex de la Saksaywaman

Una dintre cele mai fascinante construcții de acest tip este complexul fortificat Saksaywaman, aflat la periferia orașului Cusco din Peru. Situl arheologic este renumit pentru zidurile sale din piatră, înalte și de 6 m, cu o lungime totală de circa 1 km.

Multe dintre blocurile de piatră folosite în construcția zidului sunt enorme, ajungând chiar și la 200 de tone, fiind cele mai mari folosite la orice construcție din America prehispanică.

Pietrele folosite în construcția teraselor Saksaywaman nu sunt montate cu ajutorul vreunui mortar, însă se îmbină perfect.

content-image

Această complexitate uluitoare a îmbinării bolovanilor din piatră care se pliază perfect pe forma celorlați, varietatea de forme, modul în care pereții se apleacă spre interior și mai ales tehnologie cu care oamenii acelor timpuri au manipulat blocuri enorme de piatră și le-au aranjat cu atâta precizie rămân mistere la care cercetătorii încearcă să găsească răspunsuri de zeci de ani.

Nimeni nu știe când și mai ales de ce s-a construit acest zid. Incașii înșiși au recunoscut în fața conchistadorilor spanioli că această structură era acolo cu mult înaintea lor. În cazul în care constructorii au fost mai vechi, înseamnă că a existat o civilizație mult mai avansată decât cea incașă, despre care nu știm nimic, cu excepția faptului că acesta a fost capabilă să creeze structuri cum este cea de la Saksaywaman, scrie gadgetreport.ro.

Cea mai cunoscută zonă din Sacsayhuamán include marea sa piață și cele trei ziduri masive de terasă adiacente.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.