Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au reușit dronele ucrainene să ajungă până la Moscova nedetectate? Ce s-ar urmări de fapt

Ria Novosti
moscova drone

Cum au reușit dronele ucrainene să ajungă până la Moscova nedetectate? Ce s-ar urmări de fapt

Dronele care au atacat la primele ore ale zilei de marţi Moscova şi regiunea adiacentă au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia, relatează TASS.

„Dronele care în noaptea de 1 august au încercat să atace Moscova şi regiunea Moscovei veneau de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat oficialul citat pentru TASS, sub rezerva anonimatului.

Deși Statele Unite au declarat că nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, Volodimir Zelenski a avertizat că intenționează să ducă războiul în Rusia și, deși Ucraina nu comentează astfel de atacuri, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de atacuri cu drone asupra capitalei ruse Moscova.

Comentariile sale au venit la doar câteva zile după ce SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, a revendicat în premieră atacul ce a avut loc asupra Podului Kerci în luna octombrie a anului trecut.

Cum reușește Ucraina să organizeze astfel de atacuri și de ce se pare că Rusia este incapabilă să protejeze capitala?

Analistul militar britanic Sean Bell explică pentru Sky News că aceste atacuri ucrainene cu drone pot fi posibile, chiar dacă sunt mai puțin eficiente.

Dronele de mici dimensiuni tind să fie controlate direct de la un controler portabil și pot funcționa doar pe o rază relativ limitată de la transmițătorul controlerului.

Cu toate acestea, dronele cu rază de acțiune mai mare trebuie să transporte mai mult combustibil, deci sunt mai mari, și pot fi controlate prin legătură prin satelit sau pot fi preprogramate la sol pentru a le permite să opereze cu un grad mai mare de autonomie.

Dronele mai mari - sau sistemele aeriene pilotate de la distanță (RPAS) - pot transporta o serie de senzori, emițătoare și chiar explozibili, dar majoritatea operează în continuare la viteze relativ mici, folosesc o formă de propulsie cu elice (mai degrabă decât un motor cu reacție) și, prin urmare, sunt relativ vulnerabile la apărarea de la sol - cu cât drona este mai mare, cu atât este mai ușor de văzut și, prin urmare, de țintit.

Moscova se află la peste 500 de km în linie directă de granița ucraineană, astfel încât orice dronă de atac ucraineană ar trebui să aibă o rază de acțiune semnificativă și să minimizeze riscul de detectare.

RPAS-urile moderne pot avea rutele pre-programate cu ajutorul unei capacități de planificare a misiunii, care permite planificatorului misiunii să exploateze terenul muntos/deluros în drum spre țintă, minimizând astfel posibilitatea ca radarul inamic să detecteze drona - chiar și radarele moderne de apărare nu pot vedea prin munți!

Acest traseu preprogramat poate evita, de asemenea, apărările militare rusești cunoscute și poate crește elementul surpriză.

De asemenea, orice atac este planificat să fie efectuat la primele ore ale dimineții, când cei care asigură apărarea sunt, în general, mai puțin receptivi.

În plus, majoritatea dronelor sunt semnificativ mai ieftine decât avioanele sau elicopterele, astfel încât atacurile implică adesea mai multe drone pentru a crește probabilitatea ca cel puțin una să treacă - acoperind apărarea.

Progresele rapide în tehnologia senzorilor au făcut ca mulți senzori să fie mai ieftini, mai ușori și mai mici, astfel încât, în loc să se bazeze pe semnale GPS care pot fi bruiate, tehnologia permite operarea mai autonomă și mărește sanșa de reușită a dronelor.

Se urmărește mai mult efectul psihologic

Cu toate acestea, dronele rămân relativ vulnerabile, astfel încât pentru țintele de mare valoare este necesar un mecanism de atac diferit.

Dar atacurile ucrainene asupra Moscovei sunt concepute în primul rând pentru a avea un efect psihologic și, chiar dacă drona nu atinge ținta dorită, deseori are totuși efectul strategic dorit.

Zelenski va viza capitala rusă pentru a spori îngrijorarea publică față de faptul că Vladimir Putin nu este capabil să își protejeze populația de impactul larg al războiului său din Ucraina.

Este puțin probabil ca acest lucru să se dovedească decisiv pe termen scurt, dar totul servește la subminarea credibilității președintelui rus.

Lansate de pe teritoriul rus?

Deputatul Leonid Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (ultranaţionalist), a respins însă această versiune a evenimentelor, insistând că dronele au fost lansate de pe teritoriul rus.

„Este clar că dronele sunt lansate de o reţea de agenţi care operează pe teritoriul nostru”, a afirmat Sluţki, preşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus). El şi-a exprimat convingerea că răspunsul Ministerului rus al Apărării la adresa Ucrainei nu va întârzia să apară.

„Este timpul să declanşăm o ploaie de foc asupra centrelor de luare a deciziilor (de la Kiev) pentru a distruge o dată pentru totdeauna această molimă nazistă”, a declarat Sluţki, succesorul mult mai cunoscutului Vladimir Jirinovski, care a murit în luna aprilie a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.