DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum erau torturați prizonierii ucraineni? Un fost ofițer al armatei ruse dezvăluie ce a văzut cu ochii lui

voanews.com
armata rusa rusia

Soldaţii ucraineni capturaţi de trupele invadatoare ruse au fost torturaţi şi de două ori pe zi, recunoaşte un ofiţer rus, care a povestit că a văzut cu ochii lui cum prizonierii au fost împuşcaţi sau dezbrăcaţi şi ameninţaţi cu violul, scrie BBC.

Konstantin Yefremov, un fost comandant de divizie, a luat parte la invazie încă din prima zi şi a participat la operaţiunile din regiunea Zaporojie, inclusiv în oraşul Melitopol. Fotografiile şi documentele furnizate de Yefremov reporterilor BBC confirmă prezenţa lui acolo.

Comandantul spune, însă, că nu a fost niciodată de acord cu invazia, iar în luna mai și-a dat demisia. Cererea nu a fost aprobată, în schimb Yefremov a fost destituit.

"După 10 ani de carieră am fost numit trădător și dezertor, doar pentru că voiam să ucid oameni. Dar eram bucuros că sunt o persoană liberă, nu trebuia să ucid sau să fiu ucis".

Întors în Rusia, Konstantin Yefremov a luat legătura cu un ONG care l-a ajutat să fugă din ţară. Cum erau torturaţi prizonierii ucraineni Konstantin Yefremov spune că a văzut cu ochii lui cum erau torturaţi soldaţii ucraineni capturaţi, când se afla în oraşul Bilmak, la nord-est de Melitopol. Acesta îşi aminteşte că într-o zi au fost aduşi trei prizonieri.

"Unul dintre ei a recunoscut că este lunetist. Când a auzit asta, colonelul rus şi-a pierdut minţile. L-a lovit, i-a dat jos pantalonii şi l-a întrebat dacă este căsătorit. «Da», a răspuns prizonierul. «Atunci aduceţi-mi un mop», a spus colonelul. «O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea»".

În altă ocazie, îşi aduce aminte Yefremov, colonelul i-a cerut unui prizonier să furnizeze numele tuturor "naţionaliştilor" din unitatea sa.

"Ucraineanul nu a înţeles întrebarea. A răspuns că soldaţii fac parte din unitatea de infanterie navală a Forţelor Armate Ucrainene. Pentru răspunsul acesta l-au lovit până a rămas fără câţiva dinţi".

În retorica Kremlinului, ucrainenii sunt numiţi frecvent fascişti, neo-nazişti sau ultra-naționaliști, o tactică prin care aceștia sunt dezumanizați în ochii rușilor. Yefremov spune că prizonierul era legat la ochi.

"Colonelul a scos un pistol și l-a lipit de fruntea lui zicând: «O să număr până la trei și apoi o să te împușc în cap». A numărat până la trei, apoi a tras pe lângă capul lui, în ambele părți. Apoi a început să țipe la el. Eu am zis: «Tovarăşe colonel! Nu vă aude, l-aţi surzit»!"

În timpul unui alt interogatoriu, Yefremov spune că un prizonier a fost împuşcat de colonelul său în braţ şi în picior, sub genunchi, unde glonţul a atins osul.

"L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească şi l-am dus la spital. I-am zis: «Nu spune că eşti prizonier ucrainean, pentru că fie doctorii nu te vor trata, fie soldaţii ruşi răniţi te vor auzi şi te vor împuşca»", a povestit fostul comandant de unitate.

Afirmaţiile lui Konstantin Yefremov nu pot fi încă verificate, însă ele sunt similare cu cele peste 400 de mărturii culese deja de Oficiul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

Matilda Bogner, care conduce echipa de evaluare din Ucraina, spune că prizonierii sunt cel mai des torturaţi în timpul interogatoriilor, unde aceştia sunt loviţi sau electrocutaţi, însă tortura continuă şi în lagărele în care aceştia sunt închişi, unde a devenit deja tradiţională "bătaia de întâmpinare".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.