Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum este afectată sănătatea de trecerea la ora de iarnă. Detalii pe care nu le știai

ceas ora

În curând trecem la ora de iarnă. Aceste schimbări de oră se fac de două ori pe an, dar sunt percepute din greu de organismul uman. De aceea apar tot mai mulți care susțin că ar trebui să se renunțe la aceste schimbări de oră.

Dana Grecu, scandal în direct la TV cu Moise Guran: Nu ți-e jenă?

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în noapte de 28 spre 29 octombrie, mai exact, în ultimul weekend din această lună. Ceasurile se vor da cu o oră în urmă, astfel încât, ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie va deveni ora 3.00. acest lucru înseamnă că, aparent, vom dormi cu o oră mai mult, dar, după cum ne-am obișnuit deja, nu se va resimți aproape deloc: nu vom fi nici mai odihniți, nici mai energici, cel puțin pentru o perioadă, până ce organismul se va adapta.

Oamenii au nevoie de o săptămână (sau mai mult, în funcție de caz) pentru a se adapta la programul de iarnă, fiindcă sunt nevoiți să se culce mai devreme cu o oră decât au fost obișnuiți. din această cauză, pot apărea diverse probleme de sănătate deoarece apar schimbări asupra ritmului biologic.

Cele mai predispuse persoane sunt cele care suferă de depresie, alte probleme ale sistemului nervos sau cele cu probleme cardiace. Studiul lui Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea din Yale (Statele Unite) arată că schimbările de la ora de vară la cea de iarnă și invers, duc la creșterea ratei de sinucideri sau la atacuri de cord:

„Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile, se vor obișnui cu noul program. Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv atacuri de cord”, a precizat profesorul Yang, conform Mediafax.

În timp, aceste schimbări bruște și anuale pot afecta și persoanele sănătoase. Le scade vigilența, resimt permanent oboseală acută, trezitul de dimineață devine tot mai dificil, iar de-a lungul vieții, psihicul este de asemenea, afectat.

Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul crește în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt și așa-numita astenie de toamnă. Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace crește cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.

Potrivit psihologului Cristina Fulop, cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare la schimbarea orei, dar se pare, totuși, că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă, relatează exquis.ro

Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină influențează dispozițiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calității și cantității somnului să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi”, spune psihologul.

Psihologul Cristina Fulop a explicat că, într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Sportul, de asemenea, are un rol important. „Cu cât avem un stil de viaţa mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin”, a mai spus specialistul.

___

Din cauza acestor riscuri, Polonia ar urma să fe prima țară din Uniunea Europeană care dorește să renunțe la ora de vară. Este un proiect de lege care a fost deja votat de toate partidele. Oficialii polonezi au ajuns la concluzia că problemele de sănătate la care sunt expuși cetățenii, au implicații negative și în economie:

„Schimbarea orei poate duce la tulburarea ceasului biologic, ceea ce duce la schimbări de dispoziție, probleme cu somnul și un risc crescut de atac de cord și accidente rutiere”, a argumentat deputatul Bronislaw Karasek, din cadrul Partidului Țărănesc Polonez, potrivit blacknews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.