DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum evităm divizia a 4-a și un alt deceniu pierdut de dezvoltare în noua Europă?

Pe data de 25 martie este foarte probabil să fim clasați, cu sau fără voia noastră, în divizia a 4-a a țărilor Uniunii Europene. În prima divizie intră marile puteri europene, în a doua celelalte țări occidentale, în a treia grupul Vișegrad. 

INACO cere un grup de acțiune pentru România în noua Europă ca să nu pierdem un alt deceniu de dezvoltare. La Președinție s-a inițiat un astfel de grup pentru România Competitivă, dar el trebuie regândit și reorganizat în contextul acut al schimbărilor care se vor petrece în Uniunea Europeană și vor trebui implicați actorii publici și privați decizionali cheie. Ce facem de pe poziția noastră? Ce vom cere și ce vom oferi UE?

Noi propunem două direcții clare: România creativă și România tradițională.
– România creativă – care să propună Europei și întegii lumi de mâine o ofertă de industrii creative, în condițiile în care locurile de muncă ale viitorului vor fi înlocuite de robotizare și automatizare. Noi trebuie să ne asumăm de pe acum o componentă creativă românească, care adaugă valoare unor industrii specifice.
– România tradițională – care să ofere agricultură bio și turism eco, pentru mileniul trei, valorificându-ne o tradiție românească și o sumă de resurse naționale cu mijloacele tehnice ale viitorului.
Fondurile europene și naționale ar trebui orientate masiv și direcționate în cele două direcții, prin asumarea politică, economică și socială a unei astfel de viziuni. Investițiile fundamentale în cele două direcții sunt învățământul și infrastructura.

 

Andreea Paul

Președinte INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, www.inaco.ro

Lector univ dr la Facultatea REI, ASE

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.