Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum își joacă Ludovic Orban scaunul în PNL. Pionul care-i poate decide soarta

www.hotweek.ro
pnl dosar sector

Cu doar 48 de ore înainte de europarlamentare și votul la referendum, în PNL  apele tind deja să se despartă.  Învățând din lecția lui Crin Antonescu, Ludovic Orban și-a luat  toate măsurile să  mențină frâiele partidului și controlul asupra filialelor și după anunțarea rezultatului. Adversarii săi nu au stat însă nici  ei cu mâinile în sân și vor să transforme unul din așii din mâneca lui Orban într-un adevărat cal troian după alegerile din acest an.

Vezi și: OFICIAL - Sondajele în ziua votului, interzise fără acordul BEC / DOCUMENT

Spre  deosebire de  scrutinul precedent, Ludovic Orban nu și-a asumat deschis o țintă  la alegerile europarlamentare pe care partidul său să o atingă și niciun angajament  de demisie în cazul în care PNL nu va atinge  scorul fixat, așa cum a procedat Crin Antonescu.

"Citiți moțiunea câștigătoare la ultimul Congres PNL și veți vedea care este obiectivul actualei conduceri PNL. Avem ca obiectiv câștigarea alegrilor prezidențiale, locale și parlamentare. Am făcut tot ce este omenește posibil pentru a obține cel mai bun scor în aceste alegeri și am încredere în oameni că vor vota PNL",  explica Orban, în fața reprezentanților presei, de ce nu are motive de teamă cu privire la consecințele directe  ale unui eventual eșec la europarlamentare.

Mai mult, nu a fost supusă  votului  în structurile de conducere centrale  vreo listă cu  țintele fixate și asumate de fiecare filială județeană, tocmai pentru a nu-i speria pe liderii acestora  și nu-i forța să se mobilizeze împotriva sa după scrutin, așa cum au procedat Atanasiu, Petrache&Co acum  5 ani când  l-au împins  în față pe Klaus Iohannis pentru a-l sili pe Antonescu să  vină cu demisia de lider pe masă.

În schimb, potrivit unor surse din conducerea liberală,  Orban a folosit o metodă mai discretă , dar care se poate dovedi mult mai periculoasă pentru liderii de filiale după anunțarea rezultatelor. Cu săptămâni bune înainte de  alegeri, a discutat, negociat și agreat cu liderii fiecărei organizații județene în parte, ținta pe care fiecare filială ar trebuie să o atingă pentru europarlamentare.

Vezi: Ruptură PSD-ALDE: lovitura din finalul campaniei electorale / SURSE

"Fiecare știe numai câte voturi trebuie să aducă organizația sa  la alegeri. Nimeni nu poate să mai acuze că ar fi fost  sau nu defavorizat, comparativ  cu alți colegi de partid, de vreme ce nimeni nu știe cât trebuie  să contribuie celelalte filiale la efortul de campanie. Listele cu  toate  județele le au numai Orban și Sighiartău (secretarul general al PNL - N.R)", ne-au precizat sursele citate.

Potrivit  acestora, în calcularea obiectivelor per filială s-a ținut cont atât de numărul actual de membri activi declarați, cât și de rezultatele obținute de fiecare organizație la ultimele alegeri locale și europarlamentare. Corecții, negative sau pozitive, ar fi fost operate acolo unde Orban, în urma discuțiilor purtate cu fiecare  în parte, a constatat că există potențial de mai bine sau unde pierderile provocate de ALDE în teritoriu, prin plecări în masă, nu au fost putut  fi compensate în timp util.

"Cine a știut să negocieze și să nu se arunce cu promisiuni fără acoperire are mandatul asigurat  după europarlamentare. Cine nu, va fi reevaluat și eventual, schimbat", ne-au mai explicat sursele citate.

De altfel, în  ultimele ședințe de  Birou Executiv nu puține au fost dățile  când au fost proferate amenințări. Noua stea a listei cu candidați liberal,  Rareș Bogdan nu s-a sfiit să avertizeze pe cei prezenți că riscă  pierderea funcțiilor de lideri de filiale dacă mai fac  non-combat sau nu se implică îndeajuns în campanie.

Recent a  fost rândul  liderul PNL Timiș,  Nicolae Robu, să fie luat în colimator pentru că nu își dublează eforturile  pentru  atragerea electoratului de dreapta din Banat. Considerat  un apropiat al  fostului lider Alina Gorghiu,  primarul Timișoarei nu pare  prea interesat de campania pentru euro parlamentare, oferind celor din USR șansă să atragă mai multe  voturi din partea electoratului tânăr sau  cu vederi de dreapta, susțin surse din conducerea PNL, nemulțumită de prestația acestuia.

Totuși, conducerea nu  se va repezi să taie capete în dreapta și-n stânga  după europarlamentare. Codașii vor  avea a doua șansă. Asta deoarece președintele Klaus Iohannis vrea liniște în partidul care trebuie să-i susțină candidatura pentru al doilea mandat prezidențial în această toamnă.

"Nu vreme  să demobilizăm filialele  înainte de prezidențiale.  Linia  va fi trasă, socotelile făcute și  deciziile de reorganizare luate după alegerile din toamnă", susțin  sursele citate.

Amenințările și criticile nu sunt însă uitate de protagoniștii involuntari ai acestor ședințe. Ca să evite scenariul  eventualelor decapitări,  varianta unui puci care să vizeze conducerea  actuală  după  prezidențiale  are mulți partizani. Un scenariu care depinde însă de mai mulți...dacă.

"PNL a reușit să crească numai cu soluții dinafara  partidului, nu prin prestația liderilor săi de partid. Întâi a fost  Klaus Iohannis, acum este Rareș Bogdan. Fără el, Ludovic nu ar reuși să atingă nici măcar 20% la europarlamentare", susțin surse din tabăra anti-Orban.

De altfel, Rareș Bogdan este  văzut ca elementul cheie ce ar putea fi folosit  pe viitor de puciști pentru  răsturnarea lui Ludovic Orban. Și deja a fost momit de unii membri de partid cu perspectiva preluării șefiei PNL după alegerile din acest an.

"Stă mult mai bine în sondaje, adună mulțimi entuaziaste în jurul său și este mult mai cunoscut și mai popular decât Ludovic Orban. Asta s-a văzut foarte clar în această campanie. Orban mai că nu stătea stingher, aproape singur. A vrut să-l plimbe pe Rareș ca pe sfintele moaște, dar nu a reușit să preia și asupra sa capitalul acestuia de imagine", susțin unii lideri liberali.

Dacă Rareș Bogdan poate deveni nebunul  care răstoarnă regele, Klaus Iohannis poate deveni șahistul în mâinile căruia atârnă decizia folosirii acestei piese, însă la momentul potrivit.

"Iohannis nu va fi niciodată de acord și nu va gira o schimbare de gardă înainte de campania pentru prezidențiale. Pentru el, câștigarea  unui nou mandat de președinte este obiectivul primordial, iar pentru asta  are nevoie de un partid unit, care să amâne reglările de conturi interne după alegerile din toamnă.  Nu va uita cui datorează acest lucru. Odată ce se va vedea cu sacii în căruță,  nu-i va mai păsa atât de mult ce se va întâmpla în  PNL și cu cine va  lucra după",  afirmă sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.