Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptură PSD-ALDE: lovitura din finalul campaniei electorale / SURSE

dragnea tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a propus partidelor, miercuri, un acord de colaborare în viitorul Parlament European, acord pe care l-a denumit „România puternică”, pe teme precum ridicarea MCV sau intrarea în Spațiul Schengen, subiecte de larg interes pentru economia și societatea românească.

Propunerea a fost înaintată inclusiv PSD-ului, partenerii de coaliție ai ALDE.

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că nu crede în șansele de reușită ale demersului lui Tăriceanu și a confirmat că nu știa de intențiile șefului ALDE.

„N-am citit nimic, am auzit, mi-a spus Claudiu (Claudiu Manda, candidat PSD la europarlamentare - n.red.) această informație. Noi spunem acest lucru cu tărie și oamenii pe care noi i-am pus pe listă vor face acest lucru la Bruxelles. Eu nu resping nicio acțiune a domnului Tăriceanu. Din păcate, toate apelurile lui la consens politic au fost tratate cu dispreț de celelalte partide, deci nu cred nici în acest demers. Eu spun că europarlamentarii PSD vor fi cu adevărat patrioți și vor lupta pentru țara lor”, a declarat Liviu Dragnea.

Surse din coaliția de guvernare PSD-ALDE au explicat ȘTIRIPESURSE.RO că episodul face parte dintr-un plan mai amplu al ALDE de a ieși din umbra PSD.

MIZA DE MOMENT

Pe de-o parte, ALDE face eforturi se diferențieze de PSD în vederea alegerilor europarlamentare de duminică, pentru că ambele partide promovează produsele tradiționale, ambele partid susțin respectarea drepturilor omului și eliminarea abuzurilor, ambele partide condamnă atacarea României la Bruxelles de către propriii europarlamentari.

Miza este poziționarea ALDE la europarlamentare ca partid de sine stătător și nu „breloc” sau anexă a PSD, spun surse din coaliție.

  • Pentru ALDE, riscul este ca o parte din alegătorii vizați de mesajele partidului să voteze PSD pentru că este un partid mai mare, potrivit teoriei „votului util”, mai spun sursele citate.

Din acest motiv, Tăriceanu depune eforturi să se diferențieze, cât mai diplomatic, cu putință, de partenerii de la PSD.

Toate sondajele de opinie dau ALDE în creștere și Tăriceanu vrea să securizeze voturile.

MIZA PE TERMEN LUNG

  • Pe de altă parte, Tăriceanu folosește o strategie personală de poziționare a sa ca „om de stat”, spun surse din ALDE, în perspectiva canditurii la alegerile prezidențiale, în această cheie venind apelurile sale repetate la consens.
  • Din aceeași strategie a lui Tăriceanu de poziționare pentru prezidențiale face parte și refuzul său repetat de a da aripi propunerilor venite din PSD pentru suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis. Tăriceanu a spus în discuțiile neoficiale din ALDE că nu vrea să aducă instabilitate în România și că partidul trebuie să militeze pentru echilibru.

În afară de propunerea recentă de colaborare în PE a aleșilor români, Tăriceanu a mai lansat în ultimul an îndemnuri la consens.

Dragnea a fost chiar și ironic la adresa consensului dorit de șeful ALDE.

„Tăriceanu mai merge pe el?”, spunea șeful PSD zâmbind, după atacuri ale lui Klaus Iohannis la adresa Guvernului.

„Vreau să avem o oarecare concordie, nu consens pentru că așa ceva este imposibil, pe temele mari”, mai spunea Liviu Dragnea la vremea respectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.