Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum îl va putea ajuta Germania pe Iohannis

revista presei

Romania Libera:

Cine-l va putea ajuta pe Iohannis să nu sfârșească înconjurat de „capitaliști de cumetrie“ precum Ion Iliescu? Cum va putea nu repete depresia fostului președinte Emil Constantinescu, pe care l-a „învins“ sistemul, sau singurătatea și izolarea lui Traian Băsescu?... Arta compromiterii face parte din tradițiile politice autohtone și reprezintă un instrument necesar în mâinile celor care vor să-l transforme pe președinte într-o marionetă, pentru specialiștii manipulării, fie că ei provin din mediul privat sau din instituțiile statului. De aceea Klaus Iohannis are nevoie să fie asistat de tehnicieni pricepuți și loiali, de oameni care să-i „țină spatele“, cu o anumită cunoaștere a mediului specific din jurul unui politician de vârf din România, de persoane credibile, care nu provin din mâlul politic autohton. Mai mult decât atât, Iohannis ar trebui să aibă o strategie cu termene de realizare efective în politica internă și în cea externă pentru următorii cinci ani. Pentru a face lucruri concrete însă, Iohannis are nevoie de un guvern de dreapta, proaspăt, din care să lipsească politicienii uzați și care să înceapă să atragă fonduri europene, pentru a reporni investițiile mari. Germania îl va putea ajuta cu adevărat în acest punct, inclusiv prin consilieri care să-i arate unui eventual nou guvern cum să folosească fondurile Bruxelles-ului în folosul țării. Păstrându-și axa strategică București-Washington, România are ocazia acum să revină în politica europeană și mai ales să construiască pe baze realiste relația cu Republica Moldova. În fond, Angela Merkel a fost primul lider occidental (după eșecul deciziei OSCE din 1999) care i-a cerut Rusiei să-și retragă armamentul din Transnistria (2010), sugerând că Germania este interesată de această zonă.

RFI:

Bernd Fabritius, deputat de origine română în Bundestag, se arată convins că investitorii germani vor veni în număr mai mare în România. Bernd Fabritius spune că imaginea României în plan extern se va ameliora, după alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte. El mai crede că relaţia cu Germania va avea de câştigat: "Această relaţie care deja în momentul actual este foarte bună se va îmbunătăţi în mod substanţial, prin faptul că România are un preşedinte care nu este corupt politic, care este un reprezentant al unui principiu democratic şi al unui stat de drept. Sunt convins că va fi o bază perfectă pentru întărirea acestor relaţii nu numai cu Germania, ci cu întreaga Uniune Europeană".

Digi24:

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, consideră că Executivul de la Bruxelles trebuie să insiste în vederea unei investigaţii privind votul din diaspora la prezidenţialele din România, apreciind că au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni. „Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voinţa poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, precizează, într-un comunicat, Gunther Krichbaum, care consideră că în urma evenimentelor din 16 noiembrie premierul Victor Ponta şi-a pierdut orice autoritate de a mai exercita o funcţie guvernamentală. Cozile lungi de la ambasade şi consulate nu au fost un accident, ci „rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate", a precizat Krichbaum, subliniind că strategii PSD ştiau foarte bine că Victor Ponta nu are nicio şansă să fie ales de românii din diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.