Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum îți poate afecta mestecatul gumei sănătatea

medlife.ro
guma de mestecat

Când și cât timp este sigur să mesteci gumă

Opiniile sunt împărțite atunci când vine vorba de efectele pe care mestecatul gumei le are asupra sănătății. În timp ce unii specialiști declară că mestecatul gumei în exces cauzează probleme de sănătate, alții chiar recomandă în unele situații acest lucru.

În general, guma de mestecat nu conține substanțe dăunătoare, însă masticația în sine poate să aibă efecte negative, în timp ce unele ingrediente pot să fie, în unele cazuri, controversate.

Se recomandă mestecarea gumei în următoarele situații:

  • când înveți sau când încerci să reții informații - guma de mestecat stimulează fluxul de sânge către creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea memoriei;
  • combaterea somnolenței - dacă te simți obosit, mestecă gumă pentru a rămâne atent, de exemplu atunci când ești la volan;
  • eliminarea senzației de greață - persoanele care suferă de rău de mașină pot să mestece gumă pe parcursul călătoriei;
  • conform unor specialiști din domeniul medicinei dentare, guma de mestecat fără zahăr poate preveni apariția cariilor, așadar dacă obișnuiești să folosești frecvent gumă de mestecat, recomandarea este să o eviți pe cea îndulcită cu zahăr industrial și să o alegi pe cea îndulcită 100% cu xilitol. Acesta este un îndulcitor natural din mesteacăn care nu conține zahăr sau aspartam și poate oferi protecție naturală împotriva cariilor dentare;
  • guma de mestecat stimulează producția de salivă, responsabilă de eliminarea acizilor și resturilor alimentare rămase în gură, care ar putea provoca apariția cariilor dentare și a bolii parodontale.

Ideal este să nu mesteci gumă în exces, ci doar până în momentul în care ea își pierde gustul sau aroma. De obicei, acest lucru se întâmplă în câteva minute.

Posibile efecte nedorite ale mestecatului gumei

În timp ce guma de mestecat are unele beneficii recunoscute în general, mestecatul ei în exces poate avea unele efecte secundare nedorite. Iată câteva dintre ele:

  • gumele fără zahăr conțin laxative care pot cauza tulburări digestive;
  • guma care conține zahăr poate afecta sănătatea dinților și poate cauza o serie de afecțiuni precum obezitatea sau diabetul;
  • mestecatul constant de gumă poate cauza probleme cu maxilarul și dureri în zona acestuia;
  • guma de mestecat este asociată cu durerea de cap;
  • persoanele care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conține argint și mercur, pot înghiți fără să știe mercur: guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghițirea unor cantități mici din acest metal. Intoxicația cu mercur poate cauza boli neurologice grave și tulburări mintale. Deși cantitățile de mercur extrase de guma de mestecat sunt infime și destul de puțin probabil să se acumuleze în corp, este bine totuși să fim conștienți și de acest aspect.

Tulburări digestive

Guma de mestecat poate duce la înghițirea unei cantități mari de aer, lucru ce poate provoca dureri abdominale și balonare. Disconfortul creat astfel este mai periculos și mai dureros mai ales în cazul pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil. Un studiu efectuat de cercetători arată și că dioxidul de titan, o substanță regăsită în majoritatea gumelor de mestecat, afectează digestia.

În plus, persoanele cu tulburări de alimentație folosesc adesea guma de mestecat ca tactică pentru a evita mâncarea, adică pentru a „păcăli” creierul că a mâncat, în scopul de a suprima pofta de mâncare și de a slăbi, acțiune specifică persoanelor care suferă de anorexie sau bulimie, informează medlife.ro.

Modificarea gustului alimentelor

Cercetările în domeniu au arătat că mestecatul gumei cu aromă de mentă a redus consumul de alimente sănătoase (fructe, legume) și a crescut probabilitatea de a consuma alimente nedorite, cum ar fi chipsurile sau bomboanele. De asemenea, există presupuneri că mestecatul de gumă dă fructelor și legumelor o aromă amară, neplăcută.

Afectarea articulațiilor mandibulei

Articulația temporo-mandibulară (ATM) este locul în care osul maxilarului se atașează de craniu. Tulburările articulațiilor mandibulei rezultă din oboseala sau dezechilibrarea mușchilor care controlează această îmbinare. În timp ce majoritatea gumelor de mestecat nu provoacă tulburări de acest tip, persoanele care dezvoltă un obicei de a mesteca guma în exces pot experimenta oboseală musculară, ceea ce îi expune riscului de tulburări ale articulațiilor mandibulei. Mestecarea agresivă a gumei și mai ales mestecarea doar pe o parte a gurii crește riscul de a dezvolta tulburări din cauza stresului constant pus pe mandibulă.

Dureri de cap

Guma de mestecat poate provoca dureri de cap deoarece în procesul de masticație se folosesc mulți mușchi ai feței și ai maxilarului, iar menținerea acestuit ritm în mod repetat, ore în șir, poate cauza dureri de cap Dacă amețiți și durerile de cap sunt cu adevărat insuportabile, ar putea fi din cauza îndulcitorului artificial din gumă. De asemenea, guma care conține zahăr duce la apariția cariilor, iar acestea pot provoca și ele dureri de cap.

Alternative sănătoase la guma de mestecat

Iată câteva opțiuni gustoase, proaspete și cu mult mai puțin zahăr decât guma de mestecat, care nu dăunează sănătății:

  • lemn dulce;
  • pătrunjel;
  • mentă;
  • apă;
  • ghimbir.

Aceste alternative la mestecarea gumei ajută atât la împrospătarea respirației, cât și pentru stăpânirea unor pofte mai puțin sănătoase, precum pofta de dulciuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.