Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum l-au făcut ruşii pe Donald Trump preşedinte al Statelor Unite - Reuters

www.slate.com
Vladimir Putin Donald Trump

Un grup de reflecţie rus controlat de preşedintele Vladimir Putin a elaborat un plan de a înclina balanţa în favoarea lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din SUA din noiembrie 2016 şi de a submina încrederea alegătorilor în sistemul electoral american, relatează miercuri Reuters, care citează trei actuali şi patru foşti oficiali americani.

Ei au evocat două documente confidenţiale de la think-tankul respectiv care descriu cadrul şi motivele a ceea ce serviciile de informaţii americane consideră a fi fost un efort intens al Rusiei de a se amesteca în alegerile americane din 8 noiembrie 2016. Oficiali americani din domeniul intelligence au obţinut documentele respective, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice după alegeri, relatează şi agerpres.

SUA vinde Irakului armament de 300 de milioane de dolari

Institutul este condus de foşti oficiali ruşi din domeniul intelligence numiţi de Kremlin.

Primul document al institutului rus era un proiect strategic elaborat în iunie anul trecut care a circulat la cele mai înalte niveluri al guvernului de la Moscova, dar nu era adresat unor persoane anume.

Documentul recomanda Kremlinului desfăşurarea unei campanii de propagandă pe reţelele de socializare online şi în media rusă controlată de stat pentru a încuraja electoratul din SUA să aleagă un preşedinte care ar aborda o linie mai blândă faţă de Rusia decât a făcut-o administraţia Obama, au afirmat cei şapte foşti şi actuali oficiali americani.

Un al doilea document, elaborat în octombrie şi distribuit în acelaşi fel, avertiza că era probabil ca Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul trecut din SUA, să câştige scrutinul. Din acest motiv, a fost mai bine pentru Rusia să pună capăt propagandei sale pro-Trump şi să-şi intensifice în schimb mesajele despre fraudarea alegerilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA şi a afecta reputaţia lui Hillary Clinton, astfel încât să îi submineze posibilităţile de a ajunge preşedinte.

Cei şapte oficiali americani, care şi-au păstrat anonimatul ţinând cont de sensibilitatea informaţiilor în cauză, au refuzat să discute despre modul în care Statele Unite au obţinut respectivele documente şi să facă alte comentarii în legătură cu ele.

Egiptul a primit primul submarin fabricat în Germania

Vladimir Putin a respins acuzaţiile că s-ar fi amestecat în alegerile din SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi think-tankul rus citat nu au răspuns solicitării de a comenta despre acestea documente.

Documentele în cauză au fost esenţiale în concluzia administraţiei Obama conform căreia Rusia a pus la cale o campanie de răspândire a 'ştirilor false' şi a lansat atacuri cibernetice contra Partidului Democrat şi echipei de campanie a lui Hillary Clinton.

''Putin a avut acest obiectiv în minte tot timpul şi el a cerut institutului să elaboreze o foaie de parcurs'', a spus un fost oficial american din domeniul intelligence.

Patru dintre cei şapte foşti şi actuali oficiali americani au spus că abordarea inclusă în proiectul de strategie din iunie 2016 este extensia unui efort lansat de administraţia Putin în martie acelaşi an, când Kremlinul a dat dispoziţie organizaţiilor media susţinute de stat, printre care platformele media Russia Today şi Sputnik, să înceapă elaborarea de ştiri pozitive despre candidatura lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite.

Russia Today nu a răspuns solicitării de a comenta acest caz. Un purtător de cuvânt al agenţiei de presă Sputnik a respins afirmaţiile oficialilor americani că ar fi participat la o campanie a Kremlinului, calificându-le drept o 'grămadă absolută de minciuni'. ''Şi, apropo, nu este prima grămadă de minciuni pe care le auzim de la 'surse din cercurile oficiale din SUA' '', a menţionat reprezentantul Sputnik în răspunsul său pe e-mail.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.