Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum motivează preşedintele Bulgariei decizia de a nu trimite blindate Ucrainei: 'Sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari ar trebui să fie o prioritate de vârf'

Rumen Radev

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei şi l-a returnat Parlamentului pentru o nouă discuţie, a declarat luni biroul de presă prezidenţial, informează BTA, citat de Agerpres.

În motivaţia sa, preşedintele Radev a remarcat că parlamentarii nu erau suficient de familiarizaţi cu parametrii specifici ai donaţiei, ceea ce a făcut să le fie imposibil să evalueze în mod obiectiv dacă echipamentul furnizat nu mai este necesar.

Preşedintele a subliniat că nu au fost luate în considerare sarcinile de război încredinţate Ministerului de Interne şi nici nevoile Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră şi ale Direcţiilor Securitate la Incendiu şi Protecţia Populaţiei.

Echipamentele blindate de transport pe teren accidentat furnizate Ucrainei ar putea fi utilizate în mod specific pentru protecţia frontierei bulgare şi pentru acordarea de asistenţă populaţiei în caz de dezastre şi accidente, inclusiv în zone greu accesibile, a subliniat preşedintele.

"Sunt ghidat de convingerea că siguranţa, sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari ar trebui să fie o prioritate de vârf", a adăugat preşedintele Radev.

El a amintit de recentele inundaţii din Karlovo şi Ţarevo, când Ministerul de Interne s-a bazat, din nou, pe armata bulgară. Cazurile de genul acesta vor deveni mai frecvente, iar acest lucru necesită consolidare, nu slăbire, a adăugat preşedintele.

Acordul privind furnizarea de echipamente de transport blindate a fost semnat la Sofia, pe 8 august 2023, şi la Kiev, pe 13 noiembrie 2023.

Pe 22 noiembrie, în prima şi a doua lectură, Adunarea Naţională a aprobat furnizarea de echipamente de transport blindate cu armamentul disponibil către Ucraina. Ratificarea a fost susţinută de 131 de deputaţi, 49 au fost împotrivă şi unul s-a abţinut. Parlamentarii BSP pentru Bulgaria şi Vazrazhdane s-au opus ratificării. GERB-UDF, Continuă schimbarea - Bulgaria Democrată, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi şapte parlamentari din grupul "Există un astfel de popor" au votat pentru. Unul dintre parlamentarii BSP pentru Bulgaria s-a abţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.