Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate șeful CNCD sa distrugă ideea de combatere a discriminării (OPINIE)

Comportamentul instituțional al lui Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național de Combatere a Discriminării, este unul angajat și militant. În aceste condiții, o instituție deja controversată devine un pericol pentru pacea socială.

O instituție publică ce funcționează din banii contribuabililor este ținută să respecte Constituția, legile țării și normele convenționale de comportament public : imparțialitate, echitate, echilibru. Transformarea unei astfel de instituții publice în aparat birocratic angajat în mod militant pentru o cauză ce aparține unei singure categorii sociale și unei singure părți a societății civile este un fenomen mult mai periculos decât cunoscuta politicianizare. Acest fenomen se numește facționalism și introduce conflict în societate, întorcând o categorie socială împotriva alteia, instituind categorii privilegiate și second hand.

Acest fenomen este cu atât mai grav atunci când se petrece în instituții publice a căror menire, teoretic, ar trebui să fie combaterea abuzurilor și a discriminării. Deși astfel de initiative sunt controversate oricum, dacă ne raportăm la discuția de fond, fiind percepute drept un potențial pericol pentru libertatea de exprimare (și, de altfel, numeroase țări occidentale nu au instituții de tip CNCD), dacă acceptăm existența lor, atunci trebuie, obligatoriu, să ne raportăm la imperativele interesului public. Or, a diviza societatea și a avea un comportament părtinitor evident contravine flagrant acestui interes public. Practic, CNCD a devenit o instituție care, în loc să combată discriminarea, o instrumentalizează și o întoarce împotriva unor segmente largi (și majoritare) ale societății.

Csaba Asztalos, șeful CNCD, este principalul responsabil pentru această situație. Ma voi referi, aici, doar la ultima sa ieșire publică, deși acțiunile sale, fie la nivel declarativ, fie la nivel instituțional, sunt mult mai numeroase. În ultimul său interviu acordat unui cotidian online, Csaba Asztalos ataca virulent, fără să fie întrebat, inițial, inițiativa Coaliției pentru Familie de revizuire a Constituției pentru clarificarea definirii căsătoriei. Să zicem că suntem obișnuiți cu acest lucru. Ce urmează, însă, este stupefiant. Întrebat, de această dată explicit, despre declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, făcute în calitate oficială, Vasile Bănescu, despre „familia naturală”, șeful CNCD afirmă : „Este mult mai grav să vorbeşti de familia „naturală“ decât de familia „tradiţională“. Asta înseamnă că ceilalţi nu sunt naturali. Or, declaraţia asta venind din partea purtătorului de cuvânt al principalului cult din România (BOR) este foarte gravă.”

Cu toate acestea, doar câteva minute mai târziu, șeful CNCD afirmă senin că „în ceea ce priveşte dogma religioasă sau credinţele religioase aici există o libertate, mai ales dacă vine din partea reprezentanţilor unor culte sau a unui cult”.

Sesizați contradicția flagrantă? Pe de o parte, reprezentanții cultelor se pot exprima în virtutea dogmelor religioase respective. Pe de altă parte, când un reprezentant al unui cult o face, șeful CNCD vine și spune că acest lucru e foarte grav, cu alte cuvinte, că e inacceptabil ca astfel de opinii să fie exprimate în spațiul public. Își închipuie șeful CNCD că dogma creștină nu are o viziune clară și explicită despre natura umană? Și că, potrivit acestei viziuni, familia este naturală dacă este întemeiată pe căsătoria între bărbat și femeie? Sau nu știe despre acest lucru, totuși, absolut elementar? Nu ne putem imagina așa ceva, ar fi o dovadă de incultură prea gravă.

Adevărata explicație este că, pentru șeful CNCD, exprimarea viziunilor creștine este inacceptabilă în spațiul public. Având în vedere acest partis-pris grav, șeful CNCD discriminează negativ și împotriva spiritului legilor și Constituției României segmente majoritare din societatea civilă a României și pozitiv câteva ONG-uri restrânse ultra-minoritare animate de ideologii radicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.